Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EK: "Možemo zatražiti povrat sredstava za poljoprivredu"

Europska komisija odgovorila je na upit da komentiraju navode u tisku da su u Hrvatskoj nepravilno dodijeljena sredstava iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja

Europska komisija može tražiti povrat nepravilno potrošenih sredstava namijenjenih za Zajedničku poljoprivrednu politiku, ali nikad ne komentira nijedan slučaj dok se ne utvrde nepravilnosti, rečeno je Hini na upit o navodnoj nepravilnoj dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj.

- Uvijek primjenjujemo opće pravilo zaštite prava onih nad kojima se vrši revizija, neotkrivanjem detaljne informacije dok se postupak ne završi. Ne komentiramo nijedan slučaj prije nego što se donese odluka - rečeno je Hini u Europskoj komisiji na upit da komentiraju navode u tisku da su u Hrvatskoj nepravilno dodijeljena sredstava iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

Nacional je objavio da posjeduje kopiju dokumenta s popisom tvrtki koje su dobile sredstva iz Mjere 4 Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a koje na to nisu imale pravo jer su u vlasništvu istih osoba. Nacional tvrdi da je riječ je o 21 tvrtki koje se spominju u negativnom mišljenju Europske komisije, a među njima su dvije tvrtke u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, pet tvrtki koje su u vlasništvu tvrtke Žito Marka Pipunića te četiri tvrtke u vlasništvu Mirka Ervačića.

U Komisiji to ne žele ni potvrditi ni opovrgnuti, nego samo ističu da kontrole svake godine obavljaju u svim državama članicama.

- Komisija provodi preko 100 revizija svake godine, provjeravajući jesu li kontrole i odgovori zemalja članica na nedostatke dovoljni te ima ovlasti tražiti povrat sredstava ako revizija pokaže da upravljanje i kontrola u državi članici nisu dovoljni dobri da jamčili korektno trošenje europskih sredstava. To je dio tzv. postupka poravnavanja računa u kojem Komisija donosi odluke nekoliko puta godišnje - kaže u Komisiji.

Dodaje se da je uloga Komisije osigurati da zemlje članice korektno troše dodijeljena sredstva u skladu s jasnim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike.

Komentari (6)
  • To bu se i dogodilo. Otkrit će EK nepravilnosti i eto nam sramote.

    5. 5. 2016,   13:26
  • Tko je "zasluzan" za tu sramotu, tko bi trebao odgovarati, tko je bio slucajni Premijer?

    5. 5. 2016,   23:04
  • Naša posla.

    5. 5. 2016,   12:48