Obavijesti

News

Komentari 3

EK ratificira konvenciju: U EU svaki dan nasilno umre 7 žena

EK ratificira konvenciju: U EU svaki dan nasilno umre 7 žena

Borzan je među europarlamentarcima pokrenula inicijativu prema Komisiji o proglašenju 2017. europskom godinom borbe protiv nasilja nad ženama

VIDEO

Europska unija ratificira Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe, sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, objavila je EK uoči Dana žena.

"Ovo je izvanredan iskorak Europske komisije i jasna poruka da se nasilje ne smije tolerirati. Oklijevanje Komisije oko izrade Strategije za ravnopravnost spolova je nama u Odboru za ravnopravnost spolova već pokazalo kako je Komisija prava žena stavila nisko na agendu, međutim činjenica da svaki dan u EU sedam žena umre od nasilja se ne može ignorirati", komentirala je europarlamentarka Biljana Borzan.

Podsjećamo, Borzan je među europarlamentarcima pokrenula inicijativu prema Komisiji o proglašenju 2017. europskom godinom borbe protiv nasilja nad ženama za koju je osigurala 413 potpisa, što je više od pola zastupnika Europskog parlamenta.

Kampanjom koja je trajala tri mjeseca, konstantno je podsjećala zastupnike na crne statistike. Čak trećina žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje, od čega u 22 posto slučajeva od strane partnera. Unatoč tome, procjena je kako se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe, tek je svaka druga žrtva zadovoljna konačnim ishodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Iako je prva rezolucija kojom je Europski parlament osudio nasilje nad ženama izglasana još davne 1986. godine, na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje. Drago mi je da je EK čula kritične poruke iz Europskog parlamenta i poduzela ovaj iskorak", kazala je Borzan.

Nakon pristupanja Konvenciji, EU i njegove države članice, u okviru pripadajućih ovlasti, zajamčit će provedbu niza prava i obveza kojima se štite žene (kriminalizacija rodno uvjetovanog nasilja, dostupnost skloništa, podrška putem telefona...).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.