Obavijesti

News

Komentari 17

Ekološka nastava: 'Rad u vrtu pomaže hiperaktivnim đacima'

Ekološka nastava: 'Rad u vrtu pomaže hiperaktivnim đacima'
1

Imam učenika koji ima ADHD i ne mogu opisati koliko njemu znači vrt koji smo napravili. Ako osjeti potrebu da se malo smiri, otiđe u vrt, kaže učiteljica iz Zagreba

VIDEO

Imam učenika koji ima ADHD i ne mogu opisati koliko njemu znači vrt koji smo napravili. Ako osjeti potrebu da se malo smiri, otiđe u vrt.

Ispričala je to učiteljica razredne nastave Osnovne škole “Josip Juraj Strossmayer” iz Zagreba na nedavnom okruglom stolu o uvođenju školskih vrtova u sve zagrebačke osnovne škole. ADHD je poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje. Inicijativu je pokrenula udruga OAZA.

- Mi svaku situaciju pretvaramo u priliku - rekao je Mile Drača iz udruge OAZA. Objašnjava da su prvi vrt otvorili još prije pet godina u Osnovnoj školi “Davorina Trstenjaka”. Taj vrt u školskom dvorištu i danas zajedno obrađuju učenici i nastavnici.

- Konačni cilj projekta je osnivanje vrtova u osnovnim školama na području Zagreba. Zasad s nama surađuje pet škola, ali nadamo se kako će se više njih pridružiti. Cilj je da djeca postanu inspirirana ekološki, socijalno i ekonomski - rekao je Mile Drača na okruglom stolu koji se održao u OŠ Zapruđe te na kojem su sudjelovali ravnatelji i profesorice iz raznih škola diljem Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nastavnici iz OŠ “Davor Trstenjak”, u kojoj je otvoren prvi vrt, ističu kako djeca uživaju u vrtlarenju jer se povezuju, razgovaraju i međusobno si pomažu.

Jedan od ciljeva je i povezati profesore s djecom pa tako u vrtovima sudjeluju i profesori likovnog koji vode nastavu u vrtu ili profesori tehničkog koji imaju mogućnost djecu učiti kako sami napraviti potrebne alate, istaknuli su zagrebački ravnatelji na skupu.

- Vrt ne utječe pozitivno samo na djecu i profesore, nego na čitavu zajednicu. Osnovna škola ‘Dobriše Cesarića’ uključila je i cijelo susjedstvo u projekt. Sad se cijeli Borongaj druži, počeli smo disati zajedno s kvartom. Susjedi znaju doći preko vikenda ili tjedna pa si uberu ono što djeca zasade i onda im pomognu u sadnji novoga. Ima mnogo izazova kad se kreće u ovakav projekt. Profesori i organizatori poručuju školama: ne odustajte, ako treba mi smo ovdje i zajedno možemo djelić škole pretvoriti u oazu mira za djecu – izjavila je Gordana Fileš, ravnateljica borongajske osnovne škole.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a