Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ekonomisti: Dobro smo prošli, očekivali smo i veći pad BDP-a

None Foto: REUTERS/PXL 3

Ovaj pad ne iznenađuje. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i neka poboljšanja možemo očekivati tek 2013., kaže Zdeslav Šantić

Koliko god to čudo zvučalo, ekonomisti su ugodno iznenađeni padom BDP-a od samo 1,3 posto. Naime, očekivali su i daleko veći pad jer su od početka godine nepovoljni gotovo svi ekonomski pokazatelji od izvoza, industrijske proizvodnje do građevinske aktivnosti i maloprodaje, javlja HRT

- Ovo nije rezultat trenutne politike. Hrvatsko gospodarstvo po svim elementima proizvodnje zaposlenosti i nezaposlenosti pada. Mi od prvog kvartala 2007. imamo stagnaciju, recesiju, krizu - rekao je Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Dodao je kako se možemo pomoliti Bogu da bude toplo vrijeme i da  poljoprivreda raste 10 posto i turizam 10 posto, jer bi  tada pad iznosio 1% što bi bio dobar rezultat za 2012. 

- Ovaj pad ne iznenađuje. Mi smo očekivali i veći. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i određena poboljšanja možemo očekivati tek iduće godine - rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Najvažnijim smatra da Hrvatska ne zaostaje s reformama što znaju cijenti strani investitori i rejting agencije. 

Predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji poručuje: 'Hrvatska je javna potrošnja prevelika, opterećenja na privredu su prevelika, a ne ide im na ruku ni monetarna politika'. 

Loše vijesti ekonomista govore o još jednoj godini preživljavanja i pada standarda Hrvata koji su već sada peta najsiromašnija nacija u Europi.

Komentari (9)
  • 2013 konačno ulazimo u "pravu" recesiju,nakon koje slijedi lagani oporavak i već 2019 se budu vidli prvi rezultati ovog hrvatskog ekonomskog remekdjela.

    1. 6. 2012,   11:16
  • Od 2007. godine slušam kako će "ova" godina biti posebno teška a u idućoj se očekuje poboljšanje. Sada ja 2012. Ništa se nije promijenilo, još uvijek slušamo kako će od iduće godine biti bolje. Ali nije bolje, svake godine je sve gore!!

    1. 6. 2012,   08:41
  • Kod nas je uvijek dobro.jer je moglo biti gore. Slavi se i kad se gubi.Zašto ne može kad je dobro biti još bolje'?

    1. 6. 2012,   12:55