Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ekonomisti: Hrvatska je mala zemlja s brojnim preprekama

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Vlada se hvali suficitom, ali ne bi bila sramota povećati plaće i smanjiti porezno opterećenje, ako se radi o opstanku i ostanku nacije na ovim prostorima', izjavio je Jakovčić

Dok se iz Vlade najavljuje osnivanje vijeća za budućnost, ekonomisti upozoravaju - nemamo šanse ako se ne smanji porezno opterećenje, ne povećaju plaće i gospodarstvo ne rastereti administrativnih barijera.

Ekonomist Drago Jakovčević upozorio je kako je najveća zapreka investicijama u Hrvatskoj nedostatak potrošnje.

- Hrvatska ima mizerne plaće, pola populacije živi u siromaštvu i u takvom društvu svaka investicija je osuđena na propast jer se ne mogu prodati proizvodi inicirani tom novom investicijom - upozorio je. 


Uz povećanje standarda građana, nužno je, navodi Jakovčević, smanjiti porezno opterećenje i brojne administrativne barijere od kompliciranog zakonodavstva do sporosti javne uprave u odlučivanju. Kad je riječ o inovacijama, kao jednom od temelja budućeg razvoja, podsjeća kako je veza znanstvene zajednice i gospodarstva prekinuta prije nekoliko godina, kad su izdvajanja za znanost i istraživanja pala na 0,7 posto te smo time dospjeli na začelje EU. 


- Ta izdvajanja bi trebalo poduplati jer bez toga nemamo šanse - tvrdi Jakovčević.


Hrvatskoj treba stopa rasta od pet posto

Na skupu ekonomista u Opatiji, kaže, moglo se čuti kako se Hrvatska ne treba sramiti ni bojati povećanja deficita, ako je usmjeren u razvoj.


- Vlada se hvali suficitom, ali ne bi bila sramota povećati plaće i smanjiti porezno opterećenje, ako se radi o opstanku i ostanku nacije na ovim prostorima. Ako ljudi me mogu pristojno živjeti od svojega rada oni odlaze, a o tome se malo govori - rekao je Jakovčević.

Stava je da Vlada mora učiniti više kako bi snažnije raslo gospodarstvo.

- Stope gospodarskog rasta koje imamo su spontane. Stope rasta na razini od dva i pol posto imali bismo i da ništa ne radimo, odnosno da nemamo Vladu ni parlament. Hrvatskoj trebaju stope rasta od pet posto - rekao je Jakovčević.


Ekonomist Damir Novotny stava je da Hrvatska treba primijeniti svjetske inovacije, tj. tehnološka rješenja u gospodarstvu. Napominje kako se tome za sada najviše opiru državna poduzeća. Novotny kaže i kako Hrvatskoj trebaju ulaganja u prerađivačku industriju, poput drvne i prehrambene grane, u kojima imamo najviše potencijala. 
- Tu bi trebalo poticati investitore iz srednje Europe kako bi se otvarala radna mjesta u Slavoniji i Lici - kaže Novotny navodeći da ne mogu svi biti Mate Rimac.

Komentari (33)
  • Hrvatska je mala zemlja sa sve manje stanovnika. Vlada bi rekla i sa sve manje nezaposlenih. Lol. Doduše, imamo puuuuno uhljeba koje moramo nahraniti. Doduše, kakav narod, takva država. Imamo prelijepu zemlju ali država nam je...hmmm...nije... Nema je. Imitacija države.

    9. 11. 2018,   00:05
  • Hrvatska ne može biti bolja dok se ne dogodi radikalan zaokret mentaliteta. Na žalost jača društvo privilegija umjesto društvo znanja i kapaciteta. Sve ono što opterećuje budžet je zasnovano na privilegijama: mirovine, školobanje pojedinaca, zapošljavanje, odlučivanje....

    9. 11. 2018,   06:23
  • koja mizerna potrošnja? pa shoping centri su non-stop puni .... aha, mislite na legalan novac? e da, tog je malo manje u opticaju ...

    9. 11. 2018,   08:35