Obavijesti

News

Komentari 869

Ekskluzivni popis: Ministri nisu služili vojni rok, a slali bi druge

Ekskluzivni popis: Ministri nisu služili vojni rok, a slali bi druge
1

Ante Šprlje i Božo Petrov pošteđeni su služenja vojnog roka zbog problema s vidom, Tomislav Ćorić je oslobođen, a Davor Ivo Stier nije izvučen na novačenju u Argentini

VIDEO

Narod voli hrvatsku vojsku, vojnim rokom bi se oružane snage popularizirale te učinile atraktivne mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju Domovinskog rata.

Premijer Andrej Plenković tako je zagovarao povratak obaveznog služenja vojnog roka. Ali upravo s njim na čelu pola Vlade bi trebalo odvojiti mjesec dana preko ljeta za druženje u nekoj vojarni s ostalim golobradim mladićima. I naučiti osnove obrane, postupanja u kriznim situcijama, kako rukovati oružjem, a ne propucati sam sebe. Pola ljudi koji vode ovu državu nikad nije bilo u vojsci.

Prvi je premijer Andrej Plenković, koji je ratno iskustvo i obuku mogao skupljati samo igrajući igre na PlayStationu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je 1988. godine napunio 18 godina, upisao je Pravni fakultet. Tada nije bilo lagano izbjeći služenje vojnog roka kao nakon 2000. godine. Prema našim informacijama, kao mladić Plenković je oslobođen služenja vojnog roka jer je imao anemiju iako se s druge strane danas uvijek može pohvaliti igranjem košarke. Iz Vlade su nam potvrdili da nije služio vojni rok zbog “urođene anemije”. Plenković dolazi iz imućne i utjecajne obitelji, majka mu je bila primarijus kardiologije, a on je svoj put umjesto u vojsci našao u stalnom obrazovanju.

- Tijekom studija radio sam kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991./1992. godine - napisao je Andrej Plenković.

Radio je zatim i u Bruxellesu, odvjetničkoj tvrtki u Londonu te stažirao za Europsku pučku stranku u Europskom parlamentu. 

   

Ni Plenkovićev najbliži suradnik Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, nije služio vojni rok. Rodio se u Argentini, a prema tamošnjim zakonima, kako su nam rekli u njegovu uredu, nije ni trebao služiti vojsku. U to vrijeme, doznajemo, u Argentini su se izvlačila godišta koja trebaju služiti vojni rok. Stiera nisu izvukli. U Hrvatsku je prvi put došao 1990. Zatim se vratio u Argentinu da završi studij. Od 1996. godine posvetio se služenju u hrvatskoj diplomaciji.     

Trenutačni članovi Vlade i politička garnitura definitivno su među najmlađima u povijesti. Pa su baš zato mnogi išli na školovanje umjesto u vojsku. A neke su pokosili i očni problemi.

Petrov je imao problema s vidom

- Velika dioptrija spriječila me u služenju vojnog roka. Vidim čitati i blizu, ali vrlo malo vidim na daleko - kaže nam 37-godišnji predsjednik Sabora Božo Petrov.

U vrijeme kad je trebao u vojsku, Petrov se premišljao hoće li biti svećenik ili liječnik, ali je na kraju ipak specijalizirao psihijatriju.

Sad se bavi streljaštvom

Kao i Petrova, kratkovidnost je, izgleda, pokosila i Mostova ministra Antu Šprlju, koji ostavlja dojam da mu je žao što je propustio to iskustvo. Potvrdio nam je da je on još od djetinjstva proučavao vojnu doktrinu, vojnu organizaciju i vojnu tehniku.

- Dok sam završio fakultet, promijenili su kriteriji i zbog vida nisam mogao u vojsku. Ali sam inače prošao obuku s oružjem i bavim se streljaštvom. Nisam doživio kao tragediju što me nisu primili jer sam već imao solidno vojno znanje, a znao sam da država ide prema ukidanju vojnog roka - kaže nam Šprlje, koji je lani s 36 godina postao Mostov ministar pravosuđa.

No da dioptrija nije problem, pokazuje slučaj ročnika iz Osijeka. Da bi završio vojnu obuku, Marko (29) bio je spreman na sve.

- Kad je bilo prvo novačenje, proglasili su me nesposobnim zbog dioptrije, koja je bila -3,5. Otišao sam na lasersku operaciju očiju, platio 20.000 kuna i sad sam uspio ući među 239 dragovoljnih ročnika. I što je najbolje, vidim savršeno - ispričao je Marko. Priznaje da je obuka zahtjevna, ali nije neizdrživa. Želja mu je jednog dana sudjelovati u misiji ISAF-a u Afganistanu. Kaže da je to za njega pustolovina, doživljaj, rizik i akcija, a vidi se u izvidničkim postrojbama.

Butković pomagao u domu za nezbrinutu djecu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže nam da je služio vojni rok civilno devet mjeseci 2002. godine i to pomažući u domu za nezbrinutu djecu u Novom Vinodolskom.

- To je bio moj izbor i tako sam htio. Bilo je tamo preko 40 djece i to mi je nezaboravno iskustvo. Podučavao sam ih, družili smo se i pomagali održavati dom. I danas mi je drago sresti nekog od te djece. Bilo je jako teških slučajeva – rekao nam je Butković.

 Butković je studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci, bio je predavač nakon toga, pa novak, a već 2005. postao je gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Vlada dize cijene dijela zdravstvenih usluga

Ćorić je 'oslobođen temeljem Zakona o obrani i upravnog postupka'

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić je došao u Zagreb iz Metkovića na studij ekonomije, a nakon njega samo je napredovao u znanstvenom radu.

Iz njegova ministarstva potvrdili su nam da je bio oslobođen temeljem zakona, ne navodeći razloge. 

PIXSELL

Marić i Tolušić našli vremena za vojsku

No druga dva istaknuta HDZ-ova ministra našla su šest mjeseci u karijeri koje su posvetili pripremama za obranu države. Ministar Zdravko Marić, uz jako obrazovanje i brzi uspon u karijeri, odradio je šest mjeseci u Požegi 2001. godine. Odgovorio nam je precizno vojnički.

- Vojni rok sam odslužio u 2. bojni, 1. pododsjeku, 1. obučne skupine Požega - izreferirao je Marić.

Tomislav Tolušić je nakon Pravnog fakulteta također odradio šest mjeseci vojnog roka.

Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić 1992. godine je napunio 18 godina. Otišao je na Stomatološki fakultet, specijalizacije, pa je tek sa 27 godina odradio “obvezu državi”.

- Potpredsjednik je služio vojni rok od kolovoza 2001. godine do ožujka 2002. godine. Temeljnu obuku je prošao u vojarni na Borongaju, a nakon toga je bio u Časničkoj školi na Črnomercu - kažu u Ministarstvu uprave.

HSP AS predlagao uvođenje vojnog roka

Dok HDZ-ovci redom podupiru vraćanje vojnog roka, mostovci su još podijeljeni o toj ideje, pa je pitanje kako će sve završiti.

Inače, slične slučajeve zalaganja za vojni rok onih koji ga nisu služili vidjeli smo prošle godine. Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora i čelnik HSP-a Ante Starčević, maknuo se u zavjetrinu civilne službe vojnog roka u državnoj upravi, a njegova je stranka predlagala obvezni vojni rok za sve muškarce u Hrvatskoj.

Kad se iz Vlade maknu žene, vidljivo je da je Vlada deficitarna s obučenim kadrovima koji su ikada držali pušku u ruci. Naravno, s druge strane, tu su oni koji su veterani Domovinkog rata. Prvi među njima je general Damir Krstičević, ministar obrane, koji želi vratiti vojni rok barem na mjesec dana. Tu je i HDZ-ovac Tomo Medved, koji je svoju dužnost domovini odradio u elitnim Tigrovima. Od mostovaca je poznato kako je Vlaho Orepić bio jedan od istaknutih sudionika Domovinskog rata na južnom bojištu i sudjelovao je u obrani i oslobodilačkim operacijama. Manje je poznato da se ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, kao čovjek koji se bavio alpinizmom, dragovoljno prijavio u vojsku u vrijeme rata. S kolegama je činio poseban sastav koji je boravio na Velebitu u najtežim uvjetima u izviđačkim misijama.     

Brane teritorij i suverenitet RH 

Zapovjednik kopnene vojske (HKoV) je general pukovnik Mate Ostović. Pješaštvo je više puta sudjelovalo u gradnji nasipa i obrani od katastrofalnih poplava 2014. godine.

Tko leti, vrijedi 

Zapovjednik HRZ-a i PZO-a je brigadni general Miroslav Kovač. Iako su nabavljeni helikopteri Kiowa Warrior OH-58D, još se leti na starim MiG-ovima. Ipak, u planu je nabava novih zrakoplova.

Čuvari mora 

Zapovjednik HRM-a je kontraadmiral Predrag Stipanović. Raketne topovnjače i ophodni brodovi čuvaju naše morske granice, a sudjelovali su u Sredozemlju, gdje su spašavali migrante.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 869
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje