Obavijesti

News

Komentari 1076

Ekskluzivno: Ja sam prvi Srbin koji je u gay 'braku' s Hrvatom

Ekskluzivno: Ja sam prvi Srbin koji je u gay 'braku' s Hrvatom
2

EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST: Ivan (29) iz Beograda zaljubio se u svog partnera (41) iz Zagreba prije tri godine. Vjenčali su se u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici

VIDEO

Nasmijani svatovi, dvije matičarke i kumovi okupili su se u Gradskoj vijećnici u Zagrebu 5. rujna 2014. godine. Među njima je bio i ministar uprave Arsen Bauk, a okupili su se jer su se prvi put u Hrvatskoj vjenčala dva homoseksualca, Ivan iz Beograda i njegov partner iz Hrvatske.

I van se zaljubio u partnera prije tri godine. Upoznali su se na internetu. Dugo su se dopisivali, a onda su se odlučili upoznati.

- Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i opet sam došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tad smo se dogovorili da bismo mogli zajedno živjeti - kazao je Ivan.

Iako su se odlučili na zajednički život, to nisu mogli ostvariti jer niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nije bilo zakona koji bi im to omogućio. Kao strani državljanin, u Hrvatskoj je imao pravo samo na 90 dana turističkog boravka tijekom šest mjeseci, što je bio problem. Zakon se stalno očekivao, ali njegovo stupanje na snagu stalno se odgađalo.

- Sve smo pokušali da bih ja mogao boraviti i eventualno raditi u Hrvatskoj, ali svi pokušaji su bili neuspješni. Događalo se da sam u Zagrebu i čekam, zakon kasni, a dani mi se broje. Ipak smo znali da će vlast u Hrvatskoj donijeti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola i odlučili smo čekati - kazao je Ivan.

I dočekali su. Budući da su bili prvi par koji se odlučio na sklapanje partnerstva, izazvali su veliko zanimanje medija. Odlučili su da vjenčanje protekne u tajnosti. U tome su im pomogle i dvije matičarke.

Matičarka je glumila mladu

- Sve je zanimao prvi gay par, svi su željeli vidjeti tko će se prvi registrirati. Matičarke su nam pomogle da vjenčanje održimo u tajnost i. Jedna matičarka i ja smo jednim automobilom išli u vijećnicu, a ispred nas je vozio drugi auto u kojem je bila druga matičarka s buketom cvijeća u rukama, koja je glumila mladu, za svaki slučaj ako mediji budu tamo da pomisle da je u tijeku sklapanje heteroseksualnog braka - kaže Ivan.

Dodaje da su u dvorište vijećnice ušli na stražnji ulaz, a auto koji se prije vozio ispred premjestio se iza njih te je blokirao ulaz kako ih nitko ne bi fotografirao. Na prvo gay vjenčanje došao je i ministar uprave Arsen Bauk, i to na vlastitu inicijativu. U ime Vlade im je poklonio dvije kravate.

- Prvo sklapanje životnog partnerstva ima simbolično značenje baš kao što simbolično značenje ima i naš dar. To je velik korak naprijed - rekao je Bauk.

Ivanovi prijatelji znaju za njegov ‘brak’, ali njegova obitelj nije bila čak ni na sinovu vjenčanju jer ne prihvaćaju njegovu homoseksualnost. Od njega su čak i tražili da krije svoju seksualnu orijentaciju. Ivan je također bio skeptičan u vezi sa sklapanjem ‘braka’ jer se u Hrvatskoj održavao referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem je 65,87 posto birača odlučilo da se u hrvatski Ustav unese odluka da je brak životna zajednica žene i muškarca. No Vlada RH je ipak prihvatila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Bio sam skeptičan tijekom godina jer je sve bilo na klimavim nogama. U Hrvatskoj je bio i referendum. No postojao je i strah da možda ja i moj partner nećemo moći imati vezu na daljinu pa ostati skupa, ali se sve na kraju dobro završilo - kaže Ivan.


'Zagreb je puno mirniji od Beograda'

Nakon diplome iz geografije u Srbiji u Zagrebu je nastavio neformalno školovanje u Centru za mirovne studije. Kaže da Zagreb voli jer je lijep i miran grad, drukčiji od Beograda.

- Prvih mjeseci kad sam došao mislio sam da mi na čelu piše da sam Srbin pa sam se bojao progovoriti - kazao je Ivan.

Ipak, čitavo ovo vrijeme u Zagrebu nije doživio ni jedan incident vezan uz njegovo podrijetlo ili seksualnu orijentaciju.

- Hrvatska je za Srbiju zapad, ovdje je sve puno normalnije. Život nije loš - kaže.

Dodaje da se s partnerom ne drži za ruke dok hodaju cestom jer to nikad nisu niti radili. Također, sve poslove koje inače heteroseksualni parovi rade Ivan i njegov partner rade zajedno, bez ikakvih podjela na muške ili ženske poslove. Kad su sklopili životno partnerstvo, Ivan više nije imao problema s boravkom u Hrvatskoj.

- Procedura je vrlo jednostavna jer su svi dokumenti jednaki kao i kod ‘spajanja obitelji’ heteroparova. Sve je riješeno u roku od dva tjedna i dobio sam privremeni boravak na pet godina. Takođe r dobio sam osobnu iskaznicu za stranca kao član obitelji hrvatskog državljanina. Uz to dobio sam i radnu dozvolu - kaže Ivan.

Poručio je i homoseksualnim parovima koji razmišljaju o tome da sklope životno partnerstvo, da to učine.

Pokretanje videa...

24sata 02:42
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1076
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.