Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ekspedicija GSS-a na Kavkazu pronašla tri stradala alpinista

None Foto: GSS 3

Četvorica hrvatskih alpinista su na Kavkazu poginuli 1974. Ubrzo nakon nesreće su pronađena dvojica. Ostalu dvojicu 13. srpnja je otišla tražiti ekspedicija HGSS-a

Gorski spašavatelji Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin su 13. srpnja otišli na Kavkaz u potragu za hrvatskim alpinistima koji su tamo stradali 1974. godine. Sada su se javili s prvim vijestima. Na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli su tri trupla. Kraj jednog tijela pronađena je i službena značka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke.

- Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću. Da li su konačno pronađeni  ostaci oboje naših kolega i prijatelja koji su 24. srpnja 1974. smrtno stradali u ledenoj lavini, pokazati će DNA analiza. Treće tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena - kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. 

Prizmić kaže i kako je ekspedicija pretražila sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka.

- Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600 metarski ledopad na kraju ledenjaka - kaže Prizmić. 

U lavini poginula četiri hrvatska alpinista

Prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić. 

Nekoliko dana nakon tragedije ruski spašavatelji su s planine skinuli tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Prošle godine češki alpinist je pronašao jedno tijelo. Nakon što su Slovenci zaključili da nijedan njihov alpinist nije stradao na tom području, fotografije su proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. Hrvatski planinarski savez je zaključio kako je prema dijelovima opreme koji su pronađeni vjerojatno riječ o Tabakoviću ili Čuliću pa je put Gruzije krenulo hrvatsko izaslanstvo kako bi pronašlo nestalog alpinista. 

Tijela pronađena dalje od mjesta nesreće

Stijena Križ Ušbe u kojoj su stradali naši alpinisti, zapravo je monumentalna ledom okovana kamena piramida s dva vrha (južni  4700 m, sjeverni 4697 m).  Ledenjak započinje u podnožju stijene i završava velikim ledopadom, nekih 2400 visinskih metara niže od vrha. Tijela stradalih alpinista dugo vremena su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda  u masi velikog ledenjaka, koji se poput spore ledene rijeke kretao od podnožja stijene u kojoj se nesreća dogodila ka svome kraju i završnoj moreni. Zbog toga su tijela i pronađena  znatno dalje od mjesta nesreće i to zahvaljujući činjenici da je površinsko topljenje debelih naslaga leda u nižim visinama otkrilo godinama skrivenu tajnu. Nije isključeno da ledenjak u dubljim slojevima krije još neotkrivenih tajni, kaže Vinko Prizmić. 

Komentari (27)
  • sad će ih barem moći pokopati njihove obitelji i bližnji.

    18. 7. 2012,   13:34
  • Prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Cilj je do zla boga besciljan, a svaki je vrh zahtjeva. Besciljno osvajanje ciljeva je oduvjek bilo i bit će besciljno.

    18. 7. 2012,   17:09
  • ako su nasa dvojica, tko je treci?

    18. 7. 2012,   09:33