Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Eksploziv je stavio u brusilicu zbog lopova, a ubio je - brata...

None Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Žarko Lončar (66) je u kutnu brusilicu postavio eksploziv da se zaštiti od učestalih krađa alata. No, u eksploziji brusilice smrtno je stradao njegov četiri godine stariji brat Darko Lončar Rus. Osudili su ga na 4 godine

Na Županijskom sudu u Sisku Žarko Lončar (66) osuđen je na četiri godine zatvora zbog postavljanja eksploziva u električnu kutne brusilice. U eksploziji 12. studenog 2015. godine poginuo je Žarkov brat, četiri godine stariji Darko Lončar.  

Žarko Lončar je u kućište električne kutne brusilice postavio eksploziv u koji je umetnuo elektrodetonatorsku kapislu i spojio je s električnom sklopkom koja služi za pokretanje brusilice. Učinio je to da se zaštiti od učestalih krađa alata, svjestan da je tako ugrozio život i sigurnost drugih kada brusilicu uključe u pogon. No, u eksploziji brusilice smrtno je stradao njegov stariji brat Darko Lončar Rus, poznati sisački sportski radnik i hokejaš. 

Darko Lončar poginuo je u svojoj garaži u Ulici Tina Ujevića u Sisku, kada je eksplodirala brusilica koju je uključio i s kojom je namjeravao raditi. Policija je pronašla tragove eksploziva i započela istragu koja je završila u rujnu 2016. godine uhićenjem Darkova rođenog brata. 

24sata OČEVID U TIJEKU Sisak: U eksploziji u garaži je poginuo 68-godišnji muškarac

Istraga je pokazala je kako je Žarko Lončar nekoliko dana prije eksplozije u kućište jedne od dviju brusilica koje je držao u vikendici na petrinjskom području stavio eksploziv. No, o tome nije obavijestio svoga brata Darka koji je 11. studenoga otišao u vikendicu, bez znanja mlađeg brata, i uzeo obje brusilice, ne znajući da je brat postavio eksploziv u jednu od njih. Kada je dan poslije uključio alat u svojoj garaži brusilica je eksplodirala i na licu ga mjesta usmrtila. 

Žarko Lončar je tada pritvoren zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a sada je osuđen na četiri godine zatvora.  

Sin: Čuo sam eksploziju, dojurio i pronašao oca raskomadanog

Sin Darka Lončara, Kristijan, koji je našao svojeg oca raznesenog u eksploziji, rekao je kako su očeve brusilice bile u vikendici njegova strica. 

- Moj otac je tamo držao dio svojeg alata dok je gradio svoju vikendicu u blizini. Braća su se posvađala, moj otac i stric, i alat je ostao u stričevoj kući. Tata koji je u blizini gradio svoju vikendicu vidio je kroz prozor svoj alat, uzeo ga i ja sam ga povezao doma. Bilo je to 10. studenoga. Mogao sam je i ja aktivirati i poginuti. I kada je tata drugi dan išao raditi u garažu bio sam i ja tamo. Otišao sam nekoliko minuta prije eksplozije i tako preživio. Prvi sam dojurio nakon eksplozije i našao oca raskomadanog. Otpočetka sam govorio da nije eksplozija plina, nego eksplozija brusilice, sumnjao sam da je stric podmetnuo eksploziv, rekao je za Jutarnji list nakon smrti oca Kristijan Lončar.

Komentari (42)
  • Znam lika koji je u cjepanicama bušio rupe i stavljao detonatore, pa kad su mu krali drva, ode peć u 3 materine..

    16. 3. 2018,   11:23
  • ja se sječam majstora kojem su krali poker aparate iz birtije..sve dok nije metnul upaljače ispod ..odonda lopov nosi samo mokasine

    16. 3. 2018,   19:26
  • e sad je pitanje zašto je brat dirao ono što nije njegovo...po tome nikako ne možeš štititi lopovi zaštičeni ko lićki medvijedi...

    16. 3. 2018,   13:31