Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'El Chapo je dao ubiti čovjeka jer se s njim nije htio rukovati'

None Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Jedan od Guzmanovih branitelja pokušavao je u unakrsnom ispitivanju dovesti u pitanje vjerodostojnost iskaza tog svjedoka s obzirom na njegove ranije iskaze državnim odvjetnicima...

Joaquin "El Chapo" Guzman bio je nemilosrdni ubojica koji je naredio ubojstvo čovjeka samo zato što se odbio s njim rukovati, rekao je u ponedjeljak svjedok tužiteljstva na američkom suđenju tom meksičkom narkobosu koji je izručen SAD-u u siječnju 2017.

Jesus Zambada, brat Ismaela "El Mayo"Zambade koji je navodno bio Guzmanov partner u vođenju kartela Sinaloa iznio je nakon tri dana svjedočenja svoje najdramatičnije svjedočanstvo, opisujući Guzmanovo sudjelovanje u nizu ubojstava.

Guzman je naredio ubojstvo Rodolfa Carrilloa, člana kartela Juareza i brata šefa tog kartela, pošto se na rastanku odbio rukovati s Guzmanom, rekao je Zambada, po čijem je svjedočenju to ubojstvo rezultiralo ratom između dvaju kartela.

Jedan od Guzmanovih branitelja pokušavao je u unakrsnom ispitivanju dovesti u pitanje vjerodostojnost iskaza tog svjedoka s obzirom na njegove ranije iskaze državnim odvjetnicima.

Guzmanu (61) je prije dva tjedna, uz najviše mjere sigurnosti, u New Yorku počelo suđenje slijedom optužbi da je vodio najveći svjetski narkokartel koji je u četvrt stoljeća u SAD prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Izručen je SAD-u u siječnju 2017. nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša.

Američko pravosuđe smatra ga najmoćnijom narkobosom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman vjerojatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael "El Mayo" Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Komentari (6)
  • mozda je odbio ličko rukovanje😏

    20. 11. 2018,   09:42
  • Morbidno je za reći, ali Trump je u dosta toga u pravu kad kaže da će prema Mexiku podići zid. Svijet obično misli da su velika većina dobri ljudi, međutim brojke i stvarnost pokazuju sasvim drugu stranu medalje. Kome to nije jasno, dovoljno je da ode do Tijuane ili Ciudad Juareza na jedno 2 tjedna godišnjeg, ali da ne bude zabarikadiran u hotelu, nego da razgleda te gradove danju i noću i neka se malo druži s domicilnim stanovništvom.

    20. 11. 2018,   09:48
  • Poslati ga Kimu

    20. 11. 2018,   15:55