Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

El Chapo ide u zatvor iz kojeg nitko nije pobjegao: Može li on?

None Foto:

Šef najvećeg narko kartela na svijetu El Chapo sud u SAD-u proglasio je krivim, a kaznu će vjerojatno služiti u najstrože čuvanom zatvoru. S obzirom da je iz zatvora pobjegao već dva puta, može li i treći put

Šef najvećeg narko kartela Joaquin El Chapo Guzman (61), na sudu u SAD-u proglašen je krivim po svih 10 točaka optužnice. Iako se još čeka izricanje presude, za očekivati je da će El Chapo provesti ostatak života u zatvoru, i to najvjerojatnije u najstrože čuvanoj kaznionici Supermax u Coloradu

Naime, El Chapo je već dva puta pobjegao iz maksimalno čuvanih zatvora u Meksiku. U svojem prvom bijegu iz zatvora, El Chapo se neopaženo izvukao u košari za prljavo rublje. 

Ako se odluči na pokušaj bijega, zloglasnog šefa kartela čeka malo ozbiljniji izazov jer je Supermax, ili kako ga odmilja zovu planinski Alcatraz, na teško dostupnoj lokaciji s maksimalnim mjerama sigurnosti i iz njega još nitko nije pobjegao.

Foto: Wikipedia Commons

Opisan kao pakao na zemlji, zatvor je izgrađen 1994. u blizini starog rudarskog mjestašca Florence, dva sata vožnje od Denvera. U njemu živi većina najgorih američkih kriminalca, primjerice Unabomber Ted Kaczynski koji je znanstvenicima i profesorima slao pisma bombe, bombaš s Bostonskog maratona Dzhokhar Tsarnaev i pripadnik Al Quaide Zacarias Moussaoui jedan od sudionika napada na blizance 11. rujna

Međutim, teško da će se El Chapo previše družiti s ostalim zatvorenicima.

Foto: 24sata/24sata

Prema izvještaju organizacije Amnesty International, većina stanovnika planinskog Alcatraza minimalno prvih 12 mjeseci provedu u samici. 

Većina zatvorenika živi u ćelijama veličine 2,1 x 3,6 metara. U ćelijama su fiksirani betonski kreveti, stol i stolica te kombinacija umivaonika, toaleta i tuša od nehrđajućeg čelika. Jedino prirodno svjetlo dolazi kroz prozorčić s pogledom na nebo ili na zid, kaže Amnesty.

Foto: Wikipedia Commons

Jedini kontakt koji zatvorenici imaju s ljudima su osoblje koji im dostavlja i hranu i tijekom ograničenog vremena za rekreaciju, a većina zatvorenika izvan ćelije na raspolaganju ima sat ili dva dnevno. 

Kako bi spriječili komunikaciju među zatvorenicima, između ćelija su čvrsti debeli zidovi, a u ćeliju se ulazi kroz puna, čvrsta metalna vrata. Najopasniji kriminalci zatvoreni su u kavezima u betonskom dvorištu, opasanom visokim zidovima na kojima je strop od metalnih rešetaka. 

Foto: Wikipedia Commons

Dnevni rekreacijski program osmišljen za zatvorenike uključuje hobije poput crtanja, bojanja vodenim bojicama i kukičanja. 

Jedan dio robijaša je s vremenom zbog dobrog ponašanja zaradio i nešto luksuza, pa  može dobiti TV, ali programi su cenzurirani, ali imaju pristup Netflixu i mogu gledati DVD-e. 

- Život ovdje je vrlo dosadan, i može predstavljati popriličan izazov ako nisi psihički i fizički dovoljno snažan - izjavio je jedan od zatvorenika. Drugi je samo rekao da je sretan što je živ. 

Međutim, Robert Hood, koji je tamo radio kao čuvar od 2002. do 2005. godine tvrdi da je život u planinskom Alcatrazu mnogo gori od smrti.

Prva dva bijega

Podsjetimo, El Chapov prvi zatvorski bijeg bio je 2001. Iako je kaznu služio u strogo čuvanom zatvoru, zahvaljujući potkupljivim čuvarima Guzman je neometano nastavio voditi svoj biznis, a redovito je primao i posjete. Podmitio je zatvorske čuvare da ga puste u praonicu rublja, pa se šef kartela izvukao iz zatvora u košari za veš.

Istraga je kasnije utvrdila da je u pomnoj organizaciji bijega sudjelovalo 78 zaposlenika uključujući i upravitelja kaznionice, koji je završio u zatvoru je je El Chapu pomagao u bijegu. Ponovno je uhićen i pritvoren 2014. godine, a nakon uhićenja krenula je pravna bitka oko toga treba li El Chapa izručiti SAD-u ili će ostati u Meksiku. 

Foto: Wikimedia Natezanje i žalbe između meksičkog i američkog suda kupile su El Chapi dovoljno vremena da isplanira drugi, još spektakularniji bijeg iz zatvora. Iako je bio pod 24-satnim video nadzorom, pobjegao je kroz tunel dugačak kilometar i pol i iskopan ispod tuša njegove ćelije. Tunel je bio prokopan na dubini od 10 metara, a El Chapo se do njega spustio pripremljenim ljestvama. Na snimci video nadzora vidi se kako El Chapo prilazi tušu i nestaje iza iza zidića ćelije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (9)
  • Neka kaze novinarima da ce dati 100 mil dolara onom ko ga izvuce..pa da vidis cirkusa..(kao u filmu S.W.A.T.)

    14. 2. 2019,   17:57
  • Lol,pravi mafijasi nikad ne idu u zatvor,a pogotovo ne placu pred televizijskim kamerama,ovaj nebi pobjego iz kpz zenica

    14. 2. 2019,   18:53
  • Hm ...jedan od sudionika na napade na blizance 11 rujna...kakvi su to ameri kad su samo jednog uspjeli uloviti..ili..pravi napadači uzivaju u foteljama bijele kuče,a G Bush ne da na sebe.

    14. 2. 2019,   20:05