Obavijesti

News

Komentari 9

Elitno društvo: Na listi nabolje plaćenih bankara i jedan Hrvat

Elitno društvo: Na listi nabolje plaćenih bankara i jedan Hrvat
1

Izvješće o zaradi bankara objavljuje Europska agencija za banke i obuhvaća 21 od 28 zemalja Europske unije. U 2017. godini, 4.859 bankara zaradilo je više od milijun eura

VIDEO

Broj bankara  u Europskoj uniji s godišnjom zaradom većom od milijun eura u 2017. je porastao na gotovo 5.000, a među njima je i jedan hrvatski bankar. Točnije, među 4.859 bankara koji su unatoč tome što su regulatori ograničili visinu bonusa, bankar iz Hrvatske u 2017. je te godine zaradio milijun i 26 tisuća eura.

Njegov identitet je strogo zaštićena poslovna tajna, ali ono što se zna jest da hrvatski bankar milijunaš radi u sektoru banke za poslovanje s građanstvom, a od ukupno zarađenog iznosa te mu je godine isplaćeno 205.200 eura. Izvješće o zaradi bankara objavljuje Europska agencija za banke i obuhvaća 21 od 28 zemalja Europske unije.

Godinu dana ranije, bankara s godišnjim primanjem većim od milijun eura bilo je 4.597. Oni najbolje plaćeni velikom su se većinom nalazili u Britaniji, njih ukupno 3.567 u 2017. odnosno 73,3 posto - 38 više nego u 2016. godini. U Njemačkoj ih je bilo 390 u 2017., u Italiji 201, Francuskoj 233 a u Španjolskoj njih 161.

Prvih trideset, u toj je godini zaradilo više od 10 milijuna eura. 

Nakon bankarskog kraha prije deset godina, Europska unija je 2014. bonuse na razini osnovne plaće, odnosno u visini najviše dvije uz odobrenje dioničara. Kako su objavili iz EBA-e, prosječni omjer između varijabilnog i fiksnog dijela plaće kod onih najbolje plaćenih nastavlja se smanjivati, i to sa 104 posto u 2016., na 101,08 posto u 2017. godini. U 2014. je bio iznosio 123 posto,  a 2015. godine 118 posto.

I dok se bankare izložilo pritisku da smanje bonuse, upravitelji imovinom izbjegli su utjecaj tih ograničenja.

EBA je objavio da je u bančinim segmentima poslovanja s upravljanjem imovinom prosječan omjer varijabilnog prema fiksnom dijelu plaće uvećan s 358 posto u 2016., na 402 posto u 2017., čime i dalje znatno premašuje maksimum od 200 posto.

- Nekoliko zemalja članica dopušta primjenu izuzeća za zaposlenike u tom poslovnom segmentu, iako CRD IV (EU pravila o kapitalu banaka) eksplicitno ne pružaju takvu mogućnost - navodi se u EBA-inom izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...