Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Emir Kusturica: Pucanj Gavrila Principa je otvorio put slobodi

None Foto: REUTERS/Pixsell

Kusturica će zajedno sa srpskim političkim vrhom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata obilježiti u Andrićgradu. Vučić i Dodik su odbili doći u Sarajevo

Nema naroda na balkanskom poluotoku, a posebno onih koji su ulazili u Jugoslaviju, kojega nisu pomogli "pobunjeni anđeli". Tako je Ivo Andrić nadahnuto nazivao mladobosance i njihove simpatizere, izjavio je redatelj Emir Kusturica za B92 na svečanosti u Andrićgradu povodom 100 godina od atentata u Sarajevu kada je Gavrilo Princip ubio austrijskog prijestolonasljednika cara Franju Ferdinanda.

Za Kusturicu je Princip heroj, a ne čovjek čiji je atentat bio okidač za najgori rat u modernoj povijesti. 

Kusturica je još u veljači najavio da će zatražiti da se poništi sudski postupak Gavrilu Principu s objašnjenjem da ''Austrougarska nikada nije ratificirala aneksiju BiH i samim tim Principu i ostalim članovima Mlade Bosne nije se ni moglo suditi za veleizdaju''. 

Dodao je da je ''"bijedno i u najmanju ruku nefer ukoliko se zaboravi socijalno značnje te pobune" jer "nikada ne treba zaboraviti kako je taj pucanj otvorio put slobodi i oslobođenju od ropstva". 

Republika Srpska i Srbija će 100 godina početka Prvog svjetskog rata obilježiti u Andrićgradu gdje će biti otvoren kulturno-povijesni kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću. Aleksandar Vučić i Milorad Dodig su odbili poziv da dođu u Sarajevo na obilježavljanje obljetnice jer ''ne žele stajati kraj table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru". 

Komentari (90)
  • Jeli to onaj što mijenja ime i prezime po potrebi. Da ga shvatimo ozbiljno, hahaha...

    28. 6. 2014,   14:39
  • Emira, uzmi najjjjdeblju ponjavu koju pronađeš u Bosni I pokri se po glavi !!!!!

    28. 6. 2014,   13:47
  • Tipično za te primitivce.

    28. 6. 2014,   14:31