Obavijesti

News

Komentari 14

Emmanuel Macron je postao novi predsjednik Francuske

Emmanuel Macron je postao novi predsjednik Francuske
1

Emmanuel Macron u nedjelju je preuzeo dužnost francuskog predsjednika na ceremoniji u Elizejskoj palači postajući tako u dobi od 39 godina najmlađi francuski vođa od Napoleona.

VIDEO

Centrist Macron (39), bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva, u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio je sa 66 posto osvojenih glasova kandidatkinju ultradesnice Marine Le Pen na izborima na kojima u drugi krug nisu ušli kandidati dvije najveće francuske stranke.

Postao je službeno predsjednikom nakon što je Laurent Fabius, predsjednik ustavnog vijeća i bivši premijer, pročitao rezultate predsjedničkih izbora.

Macron bi tijekom dana trebao imenovati novog premijera a vlada bi se trebala oformiti u utorak, kazali su izvori bliski novom predsjedniku.

Macron je u Elizejsku palaču stigao u nedjelju prijepodne gdje ga je dočekao predsjednik Francois Hollande. Nakon duljih privatnih razgovora Macron je ispratio Hollandea koji je mahnuo i sjeo u Citreon i napustio predsjedničku palaču.

Macron bi, prema najavama, do kraja tjedna trebao posjetiti francuske snage u Maliju u kojemu je Francuska vojno intervenirala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi vanjskopolitički susret bit će, prema najavama, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori