Obavijesti

News

Komentari 89

Englezi o Hrvatskoj: Muškarci su mačo i visoki (ne i Modrić)...

Englezi o Hrvatskoj: Muškarci su mačo i  visoki (ne i Modrić)...
1

Uoči polufinalnog okršaja između reprezentacija Hrvatske i Engleske, Daily Mail objavio je detaljni vodič o Hrvatskoj. Dotaknuli su svega, od povijesti, običaja, hrane pa sve do politike...

VIDEO

Uoči utakmice, engleski DailyMail pripremio je za svoje čitatelje iscrpan vodič autorice Jane Fryjer, u kojem je sve što trebaju znati o Hrvatima - kako kažu - najvećim protivnicima Engleske.

U članku uz kojeg je objavljena pogrešna fotografija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Englezi Hrvate opisuju kao mačo narod koji se boji klima uređaja i prezire Starbucks. Ali zato ima zgodne WAGS-ice, odnosno žene nogometaša.

'Engleze je njihova arogancija i bahatost potpuno zaslijepila...'
'Engleze je njihova arogancija i bahatost potpuno zaslijepila...'

Trivija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neobjašnjivo, Hrvati koriste istu riječ - bog - za Boga i za pozdrav, a mnoge riječi opće nemaju samo samoglasnike, tvrdi Daily Mail. 

Sa samo 20 građevina, dvije ulice i i populacijom od 17 stanovnika, gradić Hum u Istri je najmanji grad na svijetu - iako ima trg, poštu. groblje, suvenirnicu, vinariju, muzej i dvije crkve.

Upravo je hrvatski kriminalist i antropolog Ivan Vučetić 1890. godine izmislio daktiloskopiju, odnosno identifikaciju otiskom prstiju.  

Hrvatska je u 17. stoljeću izmislila kravatu odakle se taj modni detalj za trajanja 30-godišnjeg rata u Europi proširio na zapad. 

U Dubrovniku je snimana serija Igre prijestolja. No, autori napominju da stvari nisu tekle glatko. Kada su šefovi HBO-a tražili da se cijeli grad zatvori dok traje snimanje serije, gradske vlasti ovaj su zahtjev pristojno, ali odlučno odbile. 

Iako temperature često prelaze 39 stupnjeva Celzijevih, Hrvati strastveno mrze klima uređaje i klimatizaciju često krive za gotovo sve svoje zdravstvene smetnje - od obične prehlade, vrtoglavice do bolova u leđima i migrena.

Hrvati vole kavu, ali samo iz 'nezavisnih' kafića. U Hrvatskoj nema lanaca Starbucks ili Costa Coffee, a kava se pije sjedećki - jer se i sama ideja kave za van ovdje prezire. McDonald'su je, piše DailyMail, zabranjeno otvaranje restorana u Dubrovniku.

Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza u Zagrebu ima pregršt uspomena koje su ostale iza bivših ljubavi - od uvojaka kose, najdraže majice ali i pomalo čudnih stvari, poput flastera za slomljena srca. 

Hrvatska ima najveću kolekciju ostataka Neandertalaca na svijetu. 

Pongo, Perdita i preostalih 101 Dalmatinaca iz popularnog crtića potječu iz hrvatske regije - Dalmacije.

Antiruski pozdrav 'Slava Ukrajini' hrvatskog braniča Domagoja Vide nakon pobjede reprezentacije nad Rusijom naišao je na žestoku reakciju ruskih navijača, koji su najavili da će zbog te izjave večeras navijati za Englesku.

Ups! Zatražila je Plenkija da ju fotografira s - Jandrokovićem
Ups! Zatražila je Plenkija da ju fotografira s  - Jandrokovićem

Hrvatska ima 4.154,200 stanovnika (otprilike kao pola Londona), preko šest tisuća kilometara obale, više od 1200 otoka, osam nacionalnih parkova, osam spomenika pod zaštitom UNESCO-a, 13 planinskih lanaca, ali i srednjovjekovne gradove, dvorce, i tvrđave.

Nije ni čudo da je zemlju prošle godine posjetilo 765 tisuća Britanaca. Sa prosječno 2.715 sunčanih sati u godini osjetno nadmašuju britanski prosjek od 1.633 sunčanih sati godišnje.

Muškarci u Hrvatskoj su golemi - u prosjeku su visoki 1.80 metara, s iznimkom grada Drniša, gdje prosječna visina kod muškaraca iznosi 1,85 m. To se ne odnosi na Luku Modrića, jer je nogometna zvijezda, kad stoji u čarapama, visoka tek 1,65 m

'Dečki, nemojte sad zapeti kao mi u Francuskoj 1998. godine'
'Dečki, nemojte sad zapeti kao mi u Francuskoj 1998. godine'

Nadalje, Hrvati su vrlo vatreni - naš narod nije poznat kao narod najvećih frajera u Europi. Često ih se može vidjeti kako viču, psuju i mašu rukama. Čak i ako raspravljaju o neutralnim stvarima, poput gotovo uvijek savršenog vremena, mogu poletjeti šake. 

Povijest

Povijesno gledano, Hrvatska je postala država tek 1991. nakon proglašenja nezavisnosti od Jugoslavije, tvrdi autorica teksta. Samim time, 12 igrača nacionalne reprezentacije nije rođeno u Hrvatskoj. Tijekom brutalnog rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije, Modrićevog djeda ubili su srpski militanti. Prisiljeni na bijeg iz rodnog mjesta Modrići, njegova obitelj otišla je u izbjeglištvo.

Hrvatska je 1. srpnja 2013. postala 28. i najnovija članica Europske unije, ali nije dio Schengenske zone, pa putnici na granici moraju proći graničnu kontrolu. 

Politika

Daily Mail dotaknuo se i hrvatske politike. Pa tako pišu da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uživala u Svjetskom prvenstvu koliko i igrači.

- Nakon što je reprezentacija pobijedila Rusiju, odjurila je u svlačionicu i pridružila se slavlju polugolih igrača (nemojmo zaboraviti to je ista ona 50-godišnjakinja koja je otvoreno flertala s Donaldom Trumpom tijekom njegovog nedavnog posjeta Poljskoj) - piše u tekstu. U nastavku je objavljena 'njezina' fotografija u bikiniju na plaži, no jedini problem je što žena na slici nije Kolinda Grabar Kitarović.

Običaji

Iako je strah od Otomanskog imperija konačno popustio, stoljećima nakon toga Hrvatima je i dalje omiljena zabava paljenje likova turskih svetaca, plesanje anti-turskog plesa moreške s mačevima (na sreću, u današnje vrijeme bez ceremonijalnog odrubljivanja glave živom volu na kraju), a vole sudjelovati i u fanatičnom 22 kilometra dugom maratonu lađa po Neretvi. 

U buketima cvijeća uvijek mora biti neparan broj cvijetova, osim ako je cvijeće namijenjeno za groblja. U tom slučaju, broj cvjetova uvijek mora biti paran.

Sve za pobjedu: Praznovjerni običaji Hrvata prije utakmice
Sve za pobjedu: Praznovjerni običaji Hrvata prije utakmice

Prema tradicionalnoj narodnoj predaji, sjedenje na betonu oštećuje bubrege, izaziva upalu grla, a propuh izaziva trenutačnu smrt

Hrana

U Hrvatskoj je pronađen najveći tartuf na svijetu. Tartuf veličine nogometne lopte i težak 1310 grama pronašao je 1999. godine Giancarlo Zigante i njegova kujica Diana. 

Ponuda hrane za vegetarijance je loša, a vegani... pa Hrvatska nije zemlja za vas, pišu.

Neki od hrvatskih specijaliteta su brudet  - polako kuhana juha od nekoliko vrsta riba u umaku od rajčice uz koju se jede palenta, sarma i čvarci, no nema nam većeg specijaliteta do cijele janjeće glave - obrazi, jezik mozga i očnih jabučica. 

Kod kuće možete isprobati jednostavan recept - popularnu salatu od hobotnice. Komadići narezane hobotnice pomiješaju se s lukom, peršinom, maslinovim uljem i octom i jelo je spremno za uživanje. 

WAGS-ice

Izdvojeno je i nekoliko djevojaka i žena hrvatskih nogometaša. Pa je tako ako romantična WAGsica navedena Raquel Rakitić.

Raquel Mauri upoznala je Ivana Rakitića 2011. godine, on je igrao za Sevillu a ona je radila kao konobarica u hotelskom baru. 'Kad god bih je vidio, u meni bi eksplodirala bomba' priznao je kasnije Raketa.

I tako, unatoč tome što on nije znao govoriti španjolski, a ona nije znala engleski, Rakitić je naručio puno previše kave nego što to preporučuju zdravstveni stručnjaci i pozvao je van barem tridesetak puta, dok konačno nije pristala. 

Vjenčali su se 2013. godine i imaju dvije kćeri, Altheu i Adaru, koje su često pojavljuju  fotografijama objavljenim na Raquelinom Instagram profilu, na kojem je vrlo aktivna.

Izabel Andrijanić, supruga Matea Kovačića ne samo da ne nevjerojatno lijepa i prisutna u svakom trenutku, nego ima diplomu Ekonomskog fakulteta i sa sestrom je pokrenula trgovinu proizvoda za bebe.  

Manekenka Dina Dragija viđa se s Tinom Jedvajem. Zapanjujuće je lijepa iako bi mogla proći kao petnaestogodišnjakinja. Dina nije samo lijepo lice -završila je Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije i specijalizirala se za međunarodnu politiku Jugoslavije u periodu od 1945 do 1956.

Talentirana WAGsica, pjevačica Franka Batelić djevojka je reprezentativca Vedrana Ćorluke, a Hrvatsku je predstavljala na Euroviziji.

Pjeva od treće godine, i pobijedila je na TV emisiji Showtime, hrvatskog verziji Pop Idola. Osim toga, aktivno se zalaže za prava LGBT zajednice i glasna je zagovornica zaštite životinja, a Ćorluka ju naziva svojom boljom polovicom. 

SP 2018, Argentina - Hrvatska

Da odmah bude jasno, hrvatski igrači nisu među najzgodnijim reprezentacijama na prvenstvu, no veliki su, snažni, brutalni i učinit će sve za ulazak u finale. 

 - Kapetan tima Vedran Ćorluka, piše DailyMail, možda je bio beskoristan dok je igrao za Manchester City, daleko je najprivlačniji od cijele ekipe - visok je 1.90 m, zgodan i tamnoput, ali i toliko dlakav da bradu vjerojatno mora brijati četiri puta dnevno - piše Daily Mail.

U vodiču se navodi da osim Ćorluke, ako mu ne krene s nogometnom karijerom, Duje Ćaleta Car sa svojim plavim očima, svjetlom kosom, putenim usnama i crtama lica, sasvim bi sigurno ostvario značajan uspjeh kao glumac u holivudskim romantičnim komedijama. 

Adriana stigla Duji u zagrljaj: Ima kockaste čarape za sreću
Adriana stigla Duji u zagrljaj: Ima kockaste čarape za sreću

- A ako baš ne možete gledati utakmicu, pogledajte reportažu s ovogodišnjeg Wimbledona, pokosite travnjak pred kućom, ili pogledajte humorističnu seriju Location, location, location koja će se emitirati na Channel 4 - savjetuje autorica za kraj. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Zašto su Millennialsi ludi za prirodnim proizvodima?
NOVA GENERACIJA

Zašto su Millennialsi ludi za prirodnim proizvodima?

Ah, ti Millennialsi. To je generacija koja nameće trendove, stoga je i među najvećim potrošačima, pokazalo je istraživanje agencije Pew Research. Obuhvaća sve rođene između 1980. i 2000. godine

Znate li što UVA i UVB oznake znače i koliko štete vašoj koži?
FOTOSTARENJE

Znate li što UVA i UVB oznake znače i koliko štete vašoj koži?

Mnogi misle da je kožu potrebno mazati zaštitnom kremom samo kada su na plaži, no sunce oštećuje kožu i pri svakodnevnom izlaganju. Zato se trebate zaštititi i pri najmanjem izlasku na sunce, čak i za oblačnih dana
Matirajuća krema SPF 30 sa smiljem i 3D Pro-algae
PROMO

Matirajuća krema SPF 30 sa smiljem i 3D Pro-algae