Obavijesti

News

Komentari 11

EP ima 7 klubova zastupnika, većinu ima EPP u kojoj je HDZ

EP ima 7 klubova zastupnika, većinu ima EPP u kojoj je HDZ
1

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Podijeljeni su u klubove

VIDEO

Zastupnici u Europskom parlamentu raspoređuju se u multinacionalne klubove zastupnika. Raspodjela u klubove bitna je za rad Parlamenta. Formiranje klubova preduvjet je za ostvarivanje važnih prava u EP-u, a to su raspoređivanje vremena koje je govornicima na raspolaganju, broj izvjestitelja i predstavnika u predstavništvima odbora, minimalni broj glasova za formiranje istražnih odbora, te broj ureda i djelatnika u tajništvu. 

Europski parlament trenutno ima 754 člana koji su izabrani u 27 zemalja članica, a uskoro  će im se pridružiti i 12 hrvatskih predstavnika. Od 1979. godine zastupnici se izabiru na neposrednim izborima na temelju općeg prava glasa na razdoblje od pet godina. Nakon izbora obično postaju dio jedne od frakcija u EP-u. Iako ih većina odabere neki klub zastupnika, u trenutnom sazivu je 27 neopredijeljenih zastupnika. 

U EP-u trenutno je ustrojeno sedam klubova zastupnika, a tri najveće frakcije su Europska pučka stranka (268 zastupnika), Frakcija Socijaldemokratske stranke Europe u Europskom parlamentu (187 zastupnika) i Savez liberala i demokrata za Europu (85 zastupnika). Članovi se u EP-u grupiraju po političkom opredjeljenju, a ne po nacionalnosti. 

Europska pučka stranka je stranka desnog centra osnovana 1976. godine, a drži vodeće pozicije u Europskoj komisiji, Europskom vijeću, te Europskom parlamentu. Članica EPP-a je i Angela Mekel. Pridružena članica stranke je i Hrvatska, a dio stranke tako su Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska seljačka stranka. 

Stranka europskih socijalista okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke europske stranke, te čini drugu najveću frakciju u Europskom parlamentu. Osnovana je 1992. godine sa sjedištem u Bruxellesu, a među pridruženim članicama, odnosno strankama je Socijaldemokratska partija Hrvatske. 

Savez liberala i demokrata za Europu okuplja liberalne, demokratske i reformističke stranke, među kojima su i članice iz Hrvatske Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska narodna stranka.  Treća je najveća frakcija u Europskom parlamentu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca