Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Erdoganova stranka izgubila je Istanbul: Je li ovo njegov kraj?

None Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao za gradonačelnika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul - gubi Tursku

Veliko je slavlje na ulicama Istanbula. Ljudi trube autima, izlaze na ulice sa zastavama, pjevaju, plešu, sviraju muziku i bubnjeve, rekao nam je čitatelj koji je poslao video.

POGLEDAJTE VIDEO:

Binali Yildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) priznao je u nedjelju poraz na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula i čestitao oporbenom kandidatu Ekremu Imamogluu koji je najavio "novi početak za Tursku", ali i spremnost s predsjednikom Republike raditi skladno za dobrobit Istanbula.

Istanbul votes in mayoral re-run | Autor: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Od sad moj rival Ekrem Imamoglu vodi na izborima. Čestitam mu, želim mu uspjeh - rekao je Yildirim, što je emitirano na televiziji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je Ekremu Imamogluu, koji je, prema neslužbenim podacima, pobijedio na današnjim izborima za gradonačelnika Istanbula, prenosi agencija Anadolija.

Istanbul votes in mayoral re-run | Autor: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Još jednom je izražena volja naroda. Čestitam Ekremu Imamogluu - napisao je Erdogan na Twitteru.

99,37 posto glasova prebrojano te kandidat Republikanske narodne partije (CHP) Imamoglu osvojio je 54,03, dok je Binali Yildirim iz Stranke pravde i razvoja (AKP), osvojio 45,04 posto glasova.

Kandidati za gradonačelnika Istanbula bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicije Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata. Rezultat izbora od 31. ožujka je bio jak udarac za AKP koja je na istim izborima izgubila vlast i u Ankari, ali i u Izmiru. Izbori su se ponovili jer je Erdoganova stranka uložila žalbu koju je Vrhovna izborna komisija prihvatila.

Istanbul votes in mayoral re-run | Autor: STAFF/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STAFF/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ponovljena pobjeda oporbe težak je udarac za Erdogana koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula i čija je stranka 25 godina vladala ekonomskom prijestolnicom Turske.

Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao za gradonačelnika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul - gubi Tursku. Turci su vjerni svojim strankama i na izborima je mali broj neodlučnih. People walk past by AK Party billboards with pictures of Turkish President Erdogan and mayoral candidate Yildirim in Istanbul | Autor: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana i u kampanji je obećao ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshrabrenim pristašama rekao je "sve će u redu", što je postalo novim geslom kampanje CHP-a. Obećao je razotkriti detalje "rasipnog trošenja" i "korupcije" u gradskoj upravi pod AKP-om.

 

Komentari (56)
  • Jedino je pitanje koliko vremena treba Erdoganu da smisli neku aferu i podmetne novoizabranome?!! Neće Erdogan mirovati, diktator je to.

    23. 6. 2019,   19:57
  • Slijede nova hapsenja, Erdogan je ranjen, ranjena zvijer je opasna.

    23. 6. 2019,   19:51
  • Dobra vijest, dobar smjer

    23. 6. 2019,   19:45