Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Erdogan najavio operaciju na sjeveru Sirije pod kontrolom Kurda

None Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ta kurdska milicija bila je glavna saveznica Washingtona u Siriji u borbi protiv Islamske države, ali ih Turska smatra terorističkom organizacijom

Turska će izvesti operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, području pod kontrolom kurdskih militanata (YPG), rekao je u nedjelju turski predsjednik Tayyip Erdogan. 

Turska gubi strpljenje sa SAD-om koji je s Ankarom sklopio sporazum o uspostavi sigurne zone u sjeveroistočnoj Siriji. Erdogan je rekao da su i Rusija i SAD obaviještene o operaciji. 

Nakon prošlogodišnje najave predsjednika Donalda Trumpa da će povuči američke vojnike iz sjeverne Sirije, dva saveznika u NATO-u dogovorila su se o sigurnoj zoni duž sirijske sjeveroistočne granice s Turskom koja bi se očistila od YPG-a. 

Ta kurdska milicija bila je glavna saveznica Washingtona u Siriji u borbi protiv Islamske države, ali ih Turska smatra terorističkom organizacijom. 

Ankara tvrdi da SAD koči uspostavljanje sigurnosne zone i zahtjeva da Washington raskine veze s YPG-om. 

Operaciju, koja će označiti treći turski upad u Siriju u nekoliko godina, Erdogan je najavio ranije ove godine pa ju stavio na čekanje. 

"Ušli smo u Afrin, Jarabulus i Al Bab. Sada ćemo ući istočno od Eufrata", rekao je Erdogan u nedjelju na svečanosti otvaranja autoceste. "Obavijestili smo Rusiju i SAD", dodao je. 

 

Komentari (5)
  • Zašto Erdogan mrzi te Kurde ?

    5. 8. 2019,   06:58