Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Erdoganov ured: Turski lider nije nikada hvalio Hitlerov stil

None Foto: REUTERS

Mediji su pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi, tvrdi ured predsjednika

 Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je u petak da su mediji pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi.

Ured je reagirao na lavinu kritika u Turskoj i inozemstvu koju je Erdogan izazvao u četvrtak kada je pri povratku iz Saudijske Arabije na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istodobno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoje primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj". 

Erdogan, koji više od desetljeća kreira tursku politiku, želi da predsjednik dobije izvršne ovlasti kako bi se uspostavio predsjednički sustav .

"Neprihvatljivo" je predsjednikove izjave uzimati kao "pozitivno referiranje na Hitlerovu Njemačku", objavio je ured u petak i podsjetio na Erdoganove ranije osude holokausta i antisemitizma. 

Erdogan je samo htio reći da predsjednički sustav može postojati u unitarnoj državi s jakom centraliziranom vladom i u državi s federalnim uređenjem, navodi ured.

"Ako se sustav zlorabi može voditi lošem upravljanju i posljedica je katastrofa kakva je bila Hitlerova Njemačka... Važno je nastaviti pošteno upravljanje koje služi naciji", navodi se u izjavi koju je prenio dnevnik Zaman. 

Komentari (15)
  • ima jedna izjava od ovog tvrdokornog muslimanskog klerikalnog nacionaliste i opasnog šarlatana koju je dao na početku svoje političke karijere, gdje je rekao da ''...su džamije naše kasarne, kupole na njima naša koplja a vjernici naši vojnici...'' ovaj čovjek je opasan i odvest će tursku u nacionalnu katastrofu, jer će ih u srazu civilizacija, nastave li ovakvim prikrivenim osvajanjem srca stare europe, kršćani poraziti

    1. 1. 2016,   22:56
  • admine.prije nekoliko dana si me opomenuo jer sam u komentaru između ostalog napisao to što ti pišeš sada:"hizlerova njemačka"...

    1. 1. 2016,   22:52
  • pa taj turčin i izgledom lići na hitlera,a ponašanjem je orginalna kopija

    2. 1. 2016,   10:02