Obavijesti

News

Komentari 115

Erjavec: Hrvatska policija krši slovensku suverenost u Zaljevu

Erjavec: Hrvatska policija krši slovensku suverenost u Zaljevu
1

Erjavec je komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje

VIDEO

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, u subotu ujutro kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji.

"Hrvatska policija krši slovensku suverenost, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi određene  aktivnosti", kazao je Erjavec u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Erjavec je komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju.

Zbog najave Ljubljane da će globama kažnjavati hrvatske ribare iz Savudrije koji tradicionalno love u zaljevu kad uđu u područje koje su arbitri presudili u korist Slovenije, hrvatska policija u subotu je pratila ribare do sredine zaljeva, a slovenska policija to je zabilježila kao incident.

Slovenija takve slučajeve bilježi i priprema se za vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje europsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, rekao je.

"Za tužbu imamo već dosta materijala", rekao je Erjavec. 

Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor niti u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.

Erjavec je za POP-TV također kazao da su glede primjene arbitražne presude u zaljevu "svi pravni argumenti" na strani Slovenije.

Slovenske službe u zaljevu su primijenile predviđeni postupak nad ribarima, pa će na temelju prikupljenih informacija taj postupak produljiti i provesti do kraja izricanjem i naplatom predviđenih novčanih kazni, rekao je Erjavec. f .
Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na temelju izdanog rješenja, onda će im je slovenski organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju, najavio je Erjavec u razgovoru za POP-TV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca