Obavijesti

News

Komentari 52

Erjavec: Neće biti bilateralnih dogovora, arbitraža je jasna!

Erjavec: Neće biti bilateralnih dogovora, arbitraža je jasna!
1

Erjavec je rekao i da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima stranaka na kojem će zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske

VIDEO

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju nije potreban jer Slovenija i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude, a sastanak premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o bilateralnom rješavanju prijepora smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske.

- Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor - kazao je Erjavec novinarima nakon sjednice slovenske vlade reagirajući na medijske napise da bi hrvatski premijer Andrej Plenković mogao predložiti Sloveniji bilateralni sporazum uz poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, u dijelu koji su arbitri dodijelili Sloveniji.

Takav eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare za Sloveniju nije prihvatljiv, kazao je Erjavec.

S druge strane, Erjavec je rekao da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali -  rekao je Erjavec, uz ocjenu da je "promjeni retorike" u Zagrebu doprinijela i njegova najava da će Slovenije blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za gospodarski razvitak i suradnju (OECD).

- Smatram da Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude koja je sasvim jasna. Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno - kazao je Erjavec.

Posebna vladina skupina koja se bavi zakonskim okvirima primjene arbitražne presude posjetit će danas popodne slovensku obalu i sa stanovnicima pograničnih naselja i ribarima u Piranskom zaljevu razgovarati o implikacijama arbitraže i prijedlogu "sistemskog zakona" kojega u tom smislu vlada namjerava usvojiti u parlamentu do kraja rujna.

Ista je skupina proteklih dana već posjetila pogranične općine u Prekmurju i slovenskoj pokrajini Gorjanci (koja graniči sa Žumberkom), obećavši svima koje bi razgraničenje prema arbitražnoj odluci moglo pogoditi materijalnu i moralnu potporu.

Slovenski mediji i dalje prenose oštre osude svih koalicijskih čelnika predsjedniku parlamentarnog odbora za obranu Žanu Mahniču koji je, kako navode, izazvao nepotrebno dodatno zaoštravanje ozračja u odnosima s Hrvatskom popodnevnim zatvorenim zasjedanjem na kojemu je glavna točka "spremnost slovenske vojske za slučaj mogućih konflikata s Hvatskom" u slučaju primjene arbitražne presude od strane Slovenije.

Kako javlja slovenski radio, sve tri koalicijske stranke u Cerarovoj vladi odlučile su se bojkotirati sjednicu, a na njoj neće sudjelovati niti pozvana ministrica obrane Andreja Kastič. Ipak, doznaje se da će na sjednici sudjelovati pozvani iz premijerova i predsjednikova ureda. Neki mediji navode da vodstvo parlamenta zbog Mahničeva "neodgovornog" i politički motiviranog poteza razmišlja o njegovu smjenjivanju s mjesta predsjednika tog odbora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a