Obavijesti

News

Komentari 5

Erotska plesačica kojoj su u krevetu ljubavnici odavali tajne

Erotska plesačica kojoj su u krevetu ljubavnici odavali tajne
1

Iako nije bila poznata po velikoj ljepoti najpoznatija špijunka svih vremena Mata Hari je bila senzualna i seksipilna, erotski ples dovela je do savršenstva te je bila vrlo uspješna kurtizana

VIDEO

Proglašena je krivom za smrt desetaka tisuća vojnika i streljanja u srpnju 1917. u šumi u blizini Pariza, ali nikada nije dokazano da je Mata Hari, egzotična plesačica i najpoznatija svjetska špijunka u povijesti bila dvostruki špijun u Prvom svjetskom ratu.

U zadnjih 100 godina koliko ima od njezine smrti provokativna i zavodljiva Nizozemka prikazivana je kao erotska plesačica koja je zapravo bila smrtonosna dvostruka špijunka a vojne tajne je saznavala od brojnih ljubavnika. No neki povjesničari tvrde da je cijelo vrijeme špijunirala samo za Francusku.

Mata Hari, Porträt / Foto

Svi su je željeli

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je vodila glamurozni i tajanstveni život, svojim erotskim plesom budila maštu Europljana uoči Prvog svjetskog rata, i iako nije bila klasična ljepotica živjela je boemski i luksuzno a sve tadašnje najveće face - veleposlanici, ministri, prinčevi i generali bili su njezini ljubavnici. Bila je zvijezda pariškog noćnog života, najpoželjnija žena svog vremena. Nastupala je na svim važnim pozornicama u Europi.

Rođena je na današnji dan kao Margaretha Geertruida Zelle 1876. godine u Nizozemskoj u obitelji srednje klase. Njezin je otac bankrotirao, a roditelji su se rastali. S 19 godina udala se za dvadeset starijeg vojnog kapetana nakon samo tjedan dana udvaranja, te otputovala s njim u Indiju. Niz godina živjela je na Javi i Sumatri i tamo naučila azijske plesove.
Međutim, njen suprug bio je pijanica, kockar i nasilnik. U Europu su se vratili 1902. godine te se razvela od muža i tada je krenula njezina karijera egzotične plesačice i kurtizane. 

Mata Hari, Aktaufnahme

Nazvala se Mata Hari što na malajskom znači "oko dana ili sunce". Svoje tijelo je izlagala na izrazito zavodljiv način te je vrlo brzo očarala publiku i preko noći postala slavna. Imala je stil, bila je samosvjesna, senzualna i znala je što publika želi. Njezin stil plesa izazivao je žudnju kod svakog muškaraca koji bi je ugledao.

Dvostruka špijunka?

Nizozemska je po izbijanju rata ostala neutralna. Mata Hari kao nizozemska državljanka mogla je slobodno prelaziti granice. Tada je održavala ljubavne veze s mnogim visokim časnicima Francuske, Nizozemske i Njemačke. Počela je špijunirati za Francusku, ali i za Njemačku. Zapravo, iz dostupne francuske, britanske i njemačke dokumentacije vrlo je teško razlučiti koliko su špijunske službe zaraćenih zemalja preko Mate Hari jedna drugoj podmetale, a koliko je ona stvarno bila dvostruki špijun kako neki smatraju. 

Po britanskoj tajnoj službi, za špijunku ju je regrutirao njemački konzul u Amsterdamu početkom rata. Za taj posao joj je navodno ponudio peteroznamenkastu svotu. Britanci su je na jednom putovanju 1915. u Veliku Britaniju temeljito ispitali i utvrdili da Nijemce nije opskrbljivala posebno važnim informacijama. Zapravo Mata Hari je njemačku ponudu smatrala tek lakom "dodatnom zaradom".

U proljeće 2014. britanska tajna služba je otvorila dokumente u kojima stoji, a to su pisali britanski špijuni, da nakon uhićenja u Parizu ništa nije priznala nego je svoje isljednike zasula gomilom tračeva i glasina.

Wesley Wark, stručnjak za sigurnost i terorizam na sveučilištu u Ottawi, tvrdi da Mata Hari nikad o politici nije mnogo znala.

Žrtveni jarac Francuza, ali i Nijemca

Mnogi povjesničari vjeruju da je Mata Hari samo bila "žrtveni jarac" za gomilu poginulih Francuza na bojištima kao i za promašaje francuske tajne službe. Francuske vlasti tako su režirale suđenje Mati Hari i njezinim se iskazom manipuliralo prema potrebi. Suđenje je, smatraju, bilo čista propaganda.

Jedna od teorija je da je u siječnju 1917. njemački je vojni savjetnik u Madridu odašiljao radijske poruke u Berlin u kojima je opisao korisno djelovanje njemačkog špijuna pod šifrom H-21. Francuska je tajna služba uhvatila te poruke i zaključila da je H-21 Mata Hari. 
Neobično je što su Nijemci koristili šifru za koju su znali da je već razbijena u Francuskoj, pa neki povjesničari tvrde kako je Mata Hari zapravo samo radila za Francuze, a njemačka ju je poruka prikazala kao dvostrukog špijuna da je upropasti.

Novinar Robert Walsh iz časopisa “Crime Magazine” još je prije nekoliko godina iznio da je Mata Hari stradala kao žrtveni jarac Njemačke obavještajne službe koja je protiv nje nahuškala Britance i Francuze kako bi zaštitili puno važnijeg, pravog superšpijuna Georgesa Ladouxa. Namjerno žrtvovali sitnu ribu kako bi zaštitili svojeg stvarnog špijuna.

Za nju se založili brojni ljubavnici

Uhićena je u ranojutarnjoj raciji u luksuznom hotelu u Parizu. Prije početka suđenja 24. srpnja, provela je pet mjeseci u ženskom zatvoru u Saint-Lazareu. Brojne molbe za pomilovanje koje su slali njeni ljubavnici nisu urodile plodom.

Suđenje pred vojnim sudom bilo je zatvoreno za javnost. Bilo je dovoljno samo jedno ročište da je proglase krivom za veleizdaju i osude na smrt.

Gola pred streljačkim vodom?

Kružile su brojne priče o njenoj smrti. Jedna kaže kako je Mata Hari poslala poljubac streljačkom vodu, koji je možda bio upućen njezinu odvjetniku, bivšem ljubavniku koji je došao na smaknuće.  Druga glasina kaže kako je otkopčala ogrtač i pokazala vojnicima svoje golo tijelo. Streljana je u Vincennesu, predgrađu Pariza. Imala je 41 godinu.

Nije bilo članova obitelji koji bi zatražili tijelo Mate Hari za ukop, pa je iskorišteno za medicinski rad. Glava joj je balzamirana i smještena u pariški Muzej anatomije, ali 2000. je otkriveno da je glava nestala, možda još prilikom preseljenja muzeja 1954. Zapisi iz 1918. pokazuju da je muzej dobio i ostatak trupla, kojem se izgubio trag.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti