Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Eruptirali vulkani Popokatepetl i Soputan! Pepeo zacrnio nebo

U subotu predvečer eruptirao je Popokatepetl, aktivni vulkan u srednjem Meksiku, a nedugo nakon njega, rano u nedjelju, eruptirao je i vulkan Soputan na indonezijskom otoku Sulawesi

Snimke pokazuju da je Popokatepetl eruptirao snažnom eksplozijom, nakon koje je iz njega potekla lava. Stup pepela podigao se dva kilometra u zrak, a oblak dima kreće se prema sjeveroistoku.

Meksičke vlasti izdale su upozorenje 'faze 2'. Očekuje se da će pepeo padati na zemlju samo u uskom području oko samog vulkana.

Stanovnici se mole da ne idu u područje vulkana, a oni koji su se tamo zatekli, trebali bi se zaštiti od 'kiše pepela'.

Upozorava se da erupciju prate i piroklastični tokovi, bujice pare i čestica koje mogu doseći temperature više od 1000 stupnjeva Celzija.

Erupcija u Indoneziji

Rano u nedjelju eruptirao je i vulkan Soputan na indonezijskom otoku Sulawesi izbacivši pepeo 3 kilometra uvis, objavila je državna agencija za upravljanje katastrofama. 

Nema izvješća o žrtvama, a pepeo se ne smatra prijetnjom zrakoplovima, rekao je glasnogovornik agencije Sutopo Nugroho.

Razina upozorenja za 1785 metara visok vulkan ostala je stupanj iznad normale, sa zonom zabrane pristupa u opsegu 4 kilometra, rekao je Supoto.

- Čulo se stalno podrhtavanje i zvuci nalik na grmljavinu - rekao je.

Indonezija ima 127 aktivnih vulkana i nalazi se u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu, području na kojem su česti potresi i vulkanske erupcije.

Komentari (13)
  • Još 5-6 ovakvih po cijelom svijetu i eto na polarne zime...možda bi i trebalo da se planeta više riješi nametnika!!

    16. 12. 2018,   11:17
  • Na redu je veliki solarni minimum. Tko zna sto to znaci, zna da smo nadrljali...

    16. 12. 2018,   11:43
  • erumpirati je hrvatska riječ, a dolazi od latinskog glagola erumpere (izbiti, provaliti) i navedena je u klaićevom rječniku stranih riječi, u matičinom i antić-silićevom pravopisu. "eruptirati", što dolazi od latinskog supina eruptum, srpska je riječ

    16. 12. 2018,   13:12