Obavijesti

News

Komentari 2

Esej o Krleži bio je lagan jer smo ga zadnjeg učili u školi

Esej o Krleži bio je lagan jer smo ga zadnjeg učili u školi
1

Ove godine tema eseja iz hrvatskog jezika stigla je mailom 15 minuta prije ispita kako bi se spriječila moguća krađa. Nakon eseja maturanti pišu test iz gramatike

VIDEO

Sve je prošlo u redu. Svi smo očekivali esej o ‘Kiklopu’ ili ‘Hamletu’, a dobili smo Miroslava Krležu.

Ispričala nam je to Katarina Mikulić (18) iz IV. gimnazija u Zagrebu. Katarina je jedna od 36.500 maturanata koji su jučer polagali prvi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

- Zadovoljna sam što smo pisali o Krležinu djelu ‘Povratak Filipa Latinovicza’ jer sam to pročitala i jer smo to obrađivali među zadnjim gradivom, pa je još svježe. Za gramatiku se nisam posebno pripremala, nekako razmišljam da je to ipak naš jezik, pa valjda neće biti tako teško - kaže Katarina koja će gramatiku, kao i ostali maturanti, polagati danas.

Glavna promjena u odnosu na prošle godine je način dostavljanja teme. Lani su je dobili unaprijed u papirnatom obliku. Ove godine stigla je mailom neposredno prije početka ispita kako bi se spriječile eventualne krađe.

- Petnaest minuta prije eseja koordinatori za državnu maturu u svakoj školi printali su učenicima ispite. Očekujem dobre rezultate svojih učenika, posebice da budu dobri u hrvatskom i stranim jezicima jer su iz tih predmeta oduvijek imali dobre ocjene i rezultate. U našoj školi esej iz hrvatskog jezika polaže oko 130 učenika. Prepisivanja nije bilo niti ikakvih problema. Policija svako malo obilazi oko škole, no nije bilo potrebe za ikakvim intervencijama. Što se tiče teme eseja, smatram kako je Miroslav Krleža odličan izbor - rekao nam je Boris Štimac, ravnatelj IV. gimnazije u Zagrebu.

Koordinator za državnu maturu u I. gimnaziji u Zagrebu Donat Math izjavio nam je kako nije bilo prepisivanja jer su u svakoj učionici dežurala dva profesora, a članovi povjerenstva dežurali su na hodnicima.

- Očekujem, kao i dosadašnjih godina, uspjeh od 10 do 15 posto više od nacionalnog prosjeka. Možda čak bude i nekakvih vrhunskih rezultata jer ove godine imamo jednog maturanta koji je već četiri godine zaredom bio na državnim natjecanjima iz hrvatskog, pa za njega očekujemo da bude i među boljima u cijeloj generaciji - kaže Math.

I maturantica Matea Pentek (18) iz zagrebačke IV. gimnazije kaže da joj je esej iz hrvatskog bio dosta lagan te da je ugodno iznenađena što je tema eseja bila “Povratak Filipa Latinovicza”.

- Bilo je jednostavno. Gotovo svake godine na maturi dolazi usporedni esej, stoga sam mislila da će i ove biti tako. Želim upisati medicinu, pa sam polagala biologiju, kemiju i fiziku. Nije bilo pretjerano teško, jedino mi je kemija bila mali problem - otkriva Matea.

Slično misli i požeška maturantica Marija Biondić (18) iz Ekonomske škole, koja otkriva da je jako zadovoljna ispitom iz hrvatskog jezika.

- Moram priznati da sam iznenađena jer je esej bio lakši nego što sam očekivala. Želja mi je upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu ili Osijeku. Nadam se da ću na maturi prikupiti dovoljno bodova i da neće biti problema s upisom – rekla nam je Marija.

U pulskoj gimnaziji matura je, kako kaže ravnateljica Branka Antunović-Piton, protekla mirno i bez incidenata. - Pisanje eseja trajalo je 160 minuta i bilo je odlično. Zadovoljna sam - kaže pulska maturantica Martina Božić.

Ona se nakon mature sprema upisati studij poslovne ekonomije.

I njezin kolega Ian Cvek Šekuljica rekao je da je na ispitu bilo odlično i da smatra da je dobro napisao.

U Srednjoj školi “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu ispitu je pristupilo 145 učenika.

- Sve je prošlo bez problema, djeca su informirana, a nadgledaju ih iskusni nastavnici. Kad su nastavnici upućeni, onda nije problem ni s djecom. Ispitu je pristupilo 145 učenika koje smo organizirali u skupine. Moj osobni dojam je da ima djece koja su se ozbiljno pripremila i žele položiti ispit, ali ima i onih koji su izašli tek tako da se okušaju – rekla je Marija Malinar, profesorica povijesti i hrvatskog jezika u slavonskobrodskoj školi.

Mario Vukasović, učenik IV. razreda agroturističkog smjera, priznaje da se nije baš pripremao za ispit.

- Malo mi je teže bilo pisati esej jer nisam baš vičan pisanju, ali vjerujem da ću test položiti. Što se tiče ispita, on je protekao u redu, pisao sam sat i pet minuta. Sve u svemu, jako lijepo iskustvo – rekao je Mario.     

Mađarski polaže sedam, a glazbeni 15 maturanata     

16. i 17. lipanj Polažu češki, mađarski, srpski, talijanski, grčki i latinski jezik. Mađarski jezik je prijavio najmanji broj maturanata - sedam.

20. i 21. lipanj Maturanti izlaze na ispit iz filozofije, engleskog i španjolskog jezika. Engleski je prijavilo više od 24.000 učenika.

23. lipanj Pišu ispite iz matematike, obje razine, viša i niža razina znanja.

24. lipanj Polažu njemački i francuski jezik.

27. lipanj Zadnji ispit iz državne mature je glazbeni odgoj. Za glazbeni odgoj prijavilo se 15 maturanata.

13. srpanj Objavljuju se rezultati ispita. Maturanti imaju dva dana za prigovore.

18. srpanj Objava konačnih rezultata.

21. srpanj Podjela svjedodžbi.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.