Obavijesti

News

Komentari 289

EU će nam platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika?

EU će nam platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika?
3

Novi sedmogodišnji proračun Europske unije je predvidio i dodatnih 600 milijuna eura za Hrvatsku, te svojevrsnu odštetu za gubitak stanovništva. Pregovori oko njega još traju, ali bi trebao iznositi 1.095 milijardi eura

VIDEO

U prijedlogu višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za razdoblje 2021. do 2027. godine nalaze se i dva prijedloga za koje su nam iz Vlade neslužbeno rekli da je kod predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela izlobirao Andrej Plenković. Zbog izlaska Velike Britanije, taj višegodišnji proračun EU pada, a u sedam godina bi trebao iznositi 1.095 milijardi eura.

Dva prijedloga koja se dodatno odnose na Hrvatsku, a koja se nalaze u dokumentu koji je objavio portal Politico, predviđaju odštetu za pad stanovništva, te dodatni novac za Hrvatsku koja je najmlađa članica EU. EU bi trebala platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika. Ali razdoblja na koja se to odnosi su čudno definirana.

Radi se o razdoblju pada stanovnika od 2007. i 2009 godine, te između 2016. i 2018. godine. Odšeta od 500 eura se predviđa za svakog stanovnika ako je populacija pala za više od jedan posto. Prem službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ta dva razdoblja, Hrvatska je izgubila oko 92.000 stanovnika, što znači da bi trebali dobiti 46 milijuna eura.

S druge strane, podaci DZS-a i nisu pouzdani što se tiče migracija. Također, procjene su da je Hrvatska od ulaska u EU izgubila oko 300.000 stanovnika, pa da se koristio kriterij pada stanovništva od ulaska u EU, iznos bi narastao na 150 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Druga povoljna stvar je za Hrvatsku da plan predviđa po 300 milijuna za Hrvatsku koje treba uložiti u manje razvijene regije. Taj novac će dobiti jedino Hrvatska od svih ostalih članica EU iako su i druge zemlje tražile više, saznajemo neslužbeno od sugovornika bliskih premijeru. Iako je bilo tumačenja da će Hrvatska dobiti za dvije svoje regije ukupno 600 milijuna eura, sugovornici iz Vlade kažu da je već velika stvar i 300 milijuna eura.

- Sve zemlje traže više novca, a jedino je Hrvatska to uspjela i izboriti jer smo zadnji ušli u EU i nismo koristili sredstva kohezijske politike - kaže nam taj sugovornik.

On kaže i da još nisu gotovi konačni izračuni oko isplate 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika, te koliko bi to koštalo i za Hrvatsku i za neke druge države članice.

Ovaj plan nije konačan, još se pregovara. Oko novosti bi se uskoro iz Bruxellesa trebao oglasiti i premijer Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.