Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EU i NATO potpisali zajedničku izjavu o njihovoj jačoj suradnji

None Foto: Kacper Pempel/Reuters/PIXSELL 4

Najviši predstavnici Europske unije i NATO-a potpisali su u petak u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu

Prije početka summita NATO-a, predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisali su zajedničku izjavu o jačanju suradnje.

Stoltenberg je to nazvao povijesnim trenutkom, ističući da i EU i NATO imaju sredstava da se suoče s postojećim izazovima, ali da zajedno "čine izvrstan tim".

U izjavi se kao najveći izazovi spominju hibridne prijetnje i kibernetička sigurnost. Naglasak se stavlja na izgradnju obrambenih sposobnosti, što je velika prilika za europsku industriju.

"Izjava šalje jasnu poruku: jači EU znači jači NATO i obratno. Naše djelovanje i resursi se nadopunjavaju", rekao je Juncker, dodajući da Europa može imati jaču obrambenu industriju samo ako zemlje članice budu surađuju. 

"Nas veže puno više toga od prijetnja kojima smo izloženi. Odlučni smo sačuvati slobodu i naše zajedničko naslijeđe", rekao je Tusk.

U izjavi se ističe da postoji snažna potreba da se pojača sposobnost za suočavanje s hibridnim prijetnjama, pojača suradnja u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne suradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje obrambene industrije i veće istraživanje u obrani i industrijskoj suradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade obrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata.

Komentari (31)
  • Hrvatska je ušla u NATO bez referenduma jer je veleizdajnička kur*a od Sanadera prodala Hrvatsku. HDZ-ovske nakaze huškaju na rat protiv Rusije, Kine i sl., a kada zagusti pobjeći će u Minhen kao '91 ..

    8. 7. 2016,   21:32
  • Trebali bi i rusi malo skočit do Amerike pa im doći na granice pa da onda vidimo šta bi Ameri radili i kako bi regirali. Recimo da se Meksikancima dogovore da tamo podignu Ruske baze.

    8. 7. 2016,   21:25
  • Počinje nova utrka u naoružanju. Rotschieldi i Rockfelleri trljaju ruke. Sluge im dobro obavljaju posao.

    8. 7. 2016,   18:00