Obavijesti

News

Komentari 41

EU izbori i mućkanje lista: Mali su oteli birače HDZ-u i SDP-u

EU izbori i mućkanje lista: Mali su oteli birače HDZ-u i SDP-u
1

U Bruxelles i Strasbourg ove godine Hrvatska šalje 12 zastupnika koji mogu računati na plaću od 8000 eura bruto, dnevnice za vrijeme sjednica 300 eura i još 4300 eura za svoj ured

VIDEO

Za europske izbore u svibnju političke karte su potpuno izmiješane u odnosu na izbore prije pet godina. Ti izbori će biti pravi test političke snage i za tradicionalne stranke HDZ i SDP, ali i za opcije kojih prije pet godina nije uopće bilo, poput Živog zida, Mosta, Neovisnih za Hrvatsku ili Glasa.

Stari savezi su razvrgnuti, pa HDZ i SDP idu samostalno na izbore, a računicu bi im možda mogli ozbiljno pomrsiti nove snage i lijevi i desni blokovi manjih stranaka. U Bruxelles i Strasbourg ove godine Hrvatska šalje 12 zastupnika koji mogu računati na plaću od 8000 eura bruto, dnevnice za vrijeme sjednica 300 eura i još 4300 eura za svoj ured.

Po svim anketama je HDZ pobjednik, a samo je pitanje koliko će mandata osvojiti. Sami sebi su postavili granicu uspjeha na pet zastupnika. SDP očekuje tri zastupnika, novoformirana Amsterdamska koalicija dva, Most također dva, Živi zid dva, koalicija predvođena HNS-om barem jednoga, Neovisni za Hrvatsku također idu na izbore i očekuju zastupnika. Dakle, ako uzmemo samo već najavljene saveze i očekivanja, apetiti su veći od raspoloživih 12 mjesta za hrvatske političare i jasno je da će netko “oplakati”.

Bandić se još nije odlučio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A na EU izbore će vjerojatno i stranka Dalije Orešković s Pametnim, sudac Mislav Kolakušić, Hrast i Konzervativci koji pokušavaju okupiti desni blok, dok se Milan Bandić tek treba odlučiti.

Na prošlim izborima je 11 zastupnika dalo samo tri liste, ona desna predvođena HDZ-om s koje je ušlo šest zastupnika, lijeva predvođena SDP-om s četiri mandata, a danas mrtvi Orah Mirele Holy dao je jednoga. Širokom desnom bloku predvođenim HDSSB-om nije bilo dovoljno niti 6,9 posto glasova da dobiju zastupnika. Na EU izborima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.
Anketa koju je naručila Amsterdamska koalicija u kojoj su IDS, Glas, HSS, a uskoro i HSU, pokazala je da HDZ i SDP znatno bolje prolaze ako se ne stvore koalicije s lijeva i desna. Anketu je proveo telefonski Ipsos na 1000 ispitanika .

HDZ nosi četvrtinu glasova, SDP 14,3 posto, Živi zid 11,7 posto, Glas 8,8 posto, Most 6,9 posto, a iznad praga su još Neovisni za Hrvatsku.

Koalicije uzimaju glasove

Treba naglasiti da je u anketama stajalo Glas Anke Mrak Taritaš, ne samo ime stranke. Birači koji ju simpatiziraju većinom uopće ne znaju kako joj se zove stranka.

No, kada su u anketu dodane koalicije, od kojih su neke čisto hipotetske, pokazalo se da oduzimaju glasove HDZ-u i SDP-u.
HDZ je u tom slučaju na 20,1 posto, Amsterdamska koalicija je druga s 12,5 posto, Živi zid treći s 10,8 posto, SDP četvrti s 10,6. Zatim slijedi šarena hipotetska koalicija predvođena Dalijom Orešković u kojoj bi bili i Bojan Glavašević, Zagreb je naš, Nova ljevica s 9,4 posto. Za također hipotetski desni blok u kojem su Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a pridružena je i Željka Markić, Hrast, HSP Ante Starčević i HSP glasalo bi skoro devet posto. Most bi dobio samostalno 7,5 posto, a prag još prelazi Milan Bandić za kojeg se još ne zna hoće li imati listu za EU izbore.

- Bit ćemo iskrena proeuropska opcija naspram radikala i populista. Rezultat nas ohrabruje jer rejting honorira okupljanje stranaka na lijevom centru - kaže Ismar Avdagić iz Glasa. S njima bi još trebao Ivo Josipović i Laburisti.

Na listi Amsterdamske koalicije iz kvote HSS-a bit će i poznati liječnik Zoran Bahtijarević što je zasad najveće iznenađenje lista za izbore.

- To mi je jedna dobra priča, ja sam cijeli život ljevičar i podržavam ovakvu građansku ideju - rekao nam je nedavno Bahtijarević.
Njihovu listu će vjerojatno nositi IDS-ov Valter Flego, a čelnici HSS-a Krešo Beljak i Glasa Anka Mrak Taritaš će biti na začelju liste. Ivan Jakovčić neće biti kandidat.

HDZ-ovci kažu da se ne zamaraju i ne obaziru na ovakve ankete jer ne vjeruju da će se formirati jedinstveni desniji blok koji bi im odnio glasove. Sugovornik u stranci kaže da su sigurni u pobjedu, program sad radi Šeksov posinak Karlo Ressler. Sam Plenković neće biti na listi.

Plenković protiv zečeva

On time želi izbjeći nagađanja i kritike da mu je Vlada samo odskočna daska za Bruxelles, a i želi listu bez “zečeva”, odnosno ljudi koji mogu donijeti glasove, ali neće ići u EU parlament.

Iz HDZ-a već sad prilično hrabro poručuje: Plenković će voditi Vladu i u drugom mandatu nakon parlamentarnih izbora.
Njihova lista još nije gotova. Dubravka Šuica, ministrica Gabrijela Žalac, ministar Davor Božinović, Ivana Maletić, neka su imena koja se spominju.

SDP je s druge strane svjestan opasnosti da će im lijeve i liberalne koalicije odnijeti glasove.

- Dosad još nitko to nije uspio na izborima, ali što smo slabiji, više je prostora - kaže sugovornik iz stranke.

SDP-ovci su se opet podijelili jer Davor Bernardić ne želi na listu, a kamoli je nositi iako i njegovi suradnici poput Zlatka Komadine poručuju da mora preuzeti tu odgovornost. Ako ne učini, bit će jedini oporbeni čelnik koji neće biti na listi.

Anketa Amsterdamske koalicije nije uzela u obzir i formiranje novog bloka HNS-a, HSLS-a i SDSS-a koji trenutačno pregovaraju o suradnji do koje će vjerojatno doći.

HNS i Milorad Pupovac su prije pet godina bili sa SDP-om, kao i IDS i HSU koji su sad u Amsterdamskoj koaliciji.
Liberalni blok predvođen HNS-om planira u prvi plan gurnuti nova lica, a moguće je da im listu nosi Međimurski župan Matija Posavec. Žele i Milorada Pupovca kojeg je prije pet godina zaokružilo na listi SDP-a čak 25.000 birača.

Ako ne dobiju niti jednog zastupnika, bit će im to ozbiljni udar.

Živi zid će vjerojatno sam na izbore, ali će surađivati s drugim antisistemskim strankama poput pokreta Pet zvjezdica u Italiji, kaže glasnogovornik stranke Tihomir Lukanić. Još nije odlučeno hoće li na liste Ivan Sinčić i Ivan Pernar.

Živi zid jedini protiv EU

Živi zid je inače jedina parlamentarna stranka sa stavom da Hrvatska treba napustiti EU i NATO, ali Lukanić kaže da to i neće biti platforma.

- Mi nećemo u EU parlamentu raditi za interese banaka i lobija - kaže Lukanić koji se nada i više od dva zastupnika koliko im daju ankete.

U kuloarima se spominjala mogućnost suradnje Mosta i Neovisnih, ali to obije strane odbacuju kao spin.

U Mostu kažu da će lista biti kombinacija novih lica i poznatih Mostovaca. Čelnik Božo Petrov bit će na listi.

- Idemo po dva mandata - poručio je Nikola Grmoja.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih vrlo vjerojatno će biti na listama iako nam je Hasanbegović kratko poručio da se o svemu još odlučuje. Nije htio reći ni pregovaraju li o partnerstvu s nekim. Jednom ranije je rekao da on neće u Bruxelles jer bi tamo “umro od dosade” i da su bitke u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS