Obavijesti

News

Komentari 66

'EU je zbog Merkel poražena od Turske u izbjegličkoj kirizi'

'EU je zbog Merkel poražena od Turske u izbjegličkoj kirizi'
1

Mi, članice EU-a, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvidjeti dokle to može ići", upozorio je mađarski premijer Orban

VIDEO

Europska unija je "kapitulirala pred Turskom" u izbjegličkoj krizi pod utjecajem Angele Merkel, uz posljedice koje je "nemoguće predvidjeti", upozorio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer je uputio njemačkoj kancelarki ovu kritiku u razgovoru za njemački tjednik Wirtschaftswoche, na dan kada Merkel i nekoliko europskih čelnika dolaze u Tursku u osjetljiv posjet, s nadom da će smiriti napetost u vezi s dogovorom o migrantima kojemu Ankara prijeti da ga više neće poštovati.

Tim dogovorom Bruxellesa i Ankare koji je Merkel snažno promicala, "kapitulirali smo pred Turskom. Takva stvar nikad nije dobra", ocijenio je Orban.

 "Sigurnost Europske unije ne može biti u rukama vanjske sile", rekao je.

Turska se obvezala da će prihvatiti sve migrante koji su nakon 20. ožujka ilegalno ušli u Grčku. Plan predviđa da se za svakog sirijskog izbjeglicu vraćenog u Tursku jedan sirijski izbjeglica premjesti u neku europsku zemlju, najviše 72.000 ljudi.

Europljani su zauzvrat obećali Turskoj 3 milijarde eura, početak pristupnih pregovora o članstvu u EU-u i ubrzavanje postupka liberalizacije viza za Turke, uz napomenu da potonji moraju ispuniti zadane kriterije.

Ankara je poslije povisila svoje zahtjeve zatraživši još 3 milijarde eura do 2018. i istaknuvši da nije obavezna poštovati dogovor ako Turci do lipnja ne budu izuzeti iz viznog režima.

"Mi, članice EU-a, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvidjeti dokle to može ići", upozorio je Orban koji je ipak odobrio prihvaćanje dogovora s Ankarom.

"Tursku strategiju sam podupirao samo uz uvjet da se uspostavi i sustav zaštite granice" EU-u, branio se Orban. Po njegovu mišljenju, Bruxelles je "pogriješio" kada se usredotočio na raspodjelu izbjeglica, umjesto na zaštitu granice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...