Obavijesti

News

Komentari 350

EU nas tjera na otpuštanja: Bez posla ostaje 20.000 ljudi

EU nas tjera na otpuštanja: Bez posla ostaje 20.000 ljudi
1

Ministar financija Slavko Linić lani je najavio oko 20.000 otkaza u javnim službama. Čini se da taj plan, koji Vlada lani nije htjela provesti, sad dolazi na dnevni red

VIDEO

Slavko Linić lani je najavio oko 20.000 otkaza u javnim službama. Čini se da taj plan, koji Vlada lani nije htjela provesti, sad dolazi na dnevni red.

Pritisnuta briselskim diktatom - do kojeg je došlo zbog razularene javne potrošnje - Milanovićeva će vlada u drugoj polovici listopada početi s primjenom dramatičnih mjera štednje, usmjerenih prema smanjenju deficita. U prvom redu, riječ je o otkazima, ali i o izdvajanju cijelih službi iz javnih sustava. Čini se da će praonice rublja, razni servisi, mehaničarske radionice i slično, koje opslužuju bolnice, škole i državne ustanove, ići u privatizaciju. Briselski nadzor, kažu upućeni, puno je stroži od režima MMF-a jer precizno propisuje datume i okvire štednje.

Hrvatsku čeka šok potpune privatizacije

- U školstvu će raditi samo oni koji su potrebni, smanjit će se i izdvojiti administracija, javna uprava bit će racionalizirana, a u zdravstvu će osim administracije poraditi i na racionalizaciji broja bolnica i odjela. Socijala ide u krive ruke. Koriste je oni koji rade na crno, švercaju i primaju socijalnu pomoć ne zato što ne rade, već zato što nisu prijavljeni – kazao je Linić.

- Djelatnosti koje mogu ići u privatni sektor poslat ćemo u privatni sektor. Mi ih držimo u javnom sektoru kao javne plaće, opterećuju proračun. Tada će to biti racionalnije.

Javne službe reformirat će se prema agendi iz Bruxellesa. Hrvatsku čeka šok potpune privatizacije. Sindikati su se digli na noge.

- Treba zamisliti što bi se događalo kada bi se, primjerice, nekome izvana povjerilo čišćenje operacijskih dvorana, održavanje nekih ambulanta i slično. Jasno je da se to ne može samo tako rezati - kaže sindikalac Krešimir Sever. No, alternative vjerojatno nema. EK ne sugerira nego zapovijeda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca