Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EU odbila Borisa: Nećemo opet pregovarati o granici s Irskom

None Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Izvršno tijelo EU-a voljno je razmotriti političku deklaraciju o budućim odnosima, rekla je Mina Andreeva u Bruxellesu, no ne sam sporazum

Europska komisija neće ponovno pregovarati o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije kada je u pitanju rješenje granice s Irskom, kazala je u četvrtak u Bruxellesu glasnogovornica Komisije Mina Andreeva, unatoč današnjim najavama novog britanskog premijera Borisa Johnsona da će tražiti promjene dosadašnjeg sporazuma o Brexitu, posebice kada je riječ o granici.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks at the House of Commons in London BREXIT Johnson poslao ultimatum Bruxellesu za nove pregovore

Europska komisija "neće ponovno otvoriti sporazum o povlačenju kad je u pitanju backstop (irska granica)", rekla je glasnogovornica govoreći o graničnom rješenju koje bi trebalo spriječiti povratak tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

Izvršno tijelo EU-a voljno je razmotriti političku deklaraciju o budućim odnosima, rekla je Mina Andreeva u Bruxellesu, no ne sam sporazum.

Britain's new Prime Minister, Boris Johnson, delivers a speech outside Downing Street, in London VELIKA BRITANIJA Službeno je preuzeo dužnost: Boris Johnson postao premijer

"Očekujemo da Velika Britanija ispuni svoja obećanja da izbjegne tvrdu granicu dok štiti irsko mjesto na unutarnjem tržištu", rekla je glasnogovornica.

Očekuje se da će se predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker uskoro sastati s Johnsonom, rekla je ona bez navođenja konkretnih detalja.

Novi britanski premijer inzistira na tome da Britanija napusti EU s 31. listopada bez obzira hoće li do tada imati sporazum s EU ili ne. 

THE CANADIAN PRESS 2017-10-11 JOHNSONOV OTAC: 'Moj sin Boris i Trump dobro će se slagati, imaju iste frizure'

Boris Johnson kazao je u svom inauguralnom govoru pred parlamentom u četvrtak kako treba napustiti tzv. "backstop", rješenje vezano uz granicu s Irskom kojim se željelo onemogućiti povratak tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, da bi se ostvario pomak vezano uz Brexit.

"Mora biti jasno shvaćeno da put prema sporazumu o Brexitu ide preko napuštanja backstopa", rekao je Johnson pred parlamentom.

Komentari (6)
  • Blizanac Trumpa..great jos malo ce Donald Duck

    25. 7. 2019,   15:22
  • Glupi scenari koji samo služi za odugovlačenje slučaja.Kaj on sada novo traži od prijašnje ministrice preti parlamentu da moraju glasat za ono za kaj nisu prije ministrici glasat.bez veze.

    25. 7. 2019,   15:56
  • Blizanci Donald i Boris, redneck i klaun.

    25. 7. 2019,   15:44