Obavijesti

News

Komentari 1

EU osniva poseban instrument kako bi poslovala sa Iranom

Njemačka, Francuska i Velika Britanija uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije

VIDEO

Njemačka, Francuska i Velika Britanija u četvrtak, na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u Bukureštu, uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije.

Na neformalnom dvodnevnom sastanku šefova diplomacije (Gymnich), na kojem će sudjelovati i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razgovarat će se i o Venezueli, a u dijelu sastanka otvorenom za ministre vanjskih poslova država kandidatkinja o suradnji s Kinom i budućnosti jugoistočne Europe.

Europski mehanizam zvat će se INSTEX, prema engleskom nazivu za Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument In Support Of Trade Exchanges), objavila je njemačka mreža NDR u četvrtak, piše Reuters.

Zajednička izjava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, triju pokroviteljica tog projekta, treba biti objavljena u tri prijestolnice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

INSTEX će biti registriran u Francuskoj, imat će i njemačku adresu, a prva sredstva uplatit će te tri države, koje su potpisale 2015. nuklearni sporazum s Iranom.

Taj međunarodni nuklearni sporazum potpisale su još i Kina, Rusija i Sjedinjene Države kada je predsjednik bio Barack Obama, ali je njegov nasljednik Donald Trump odlučio povući SAD i nametnuo je nove sankcije Iranu.

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu EU

Nezadovoljan sporazumom s Iranom, Washington je nakon povlačenja upozorio Europljane da će se suočiti s posljedicama ako pokušaju zaobići sankcije protiv Irana.

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu Europske unije u okviru teksta zaključka o Iranu koji su u srijedu odobrili predstavnici 28-orice u Bruxellesu. U tom tekstu 28 članica EU pozdravlja što Iran poštuje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. 

Poseban instrument plaćanja omogućit će Iranu da naplati svoj izvoz, a što mu SAD blokira svojim sankcijama.

Europljani su istodobno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran, kao i iranskim aktivnostima u regiji, napose sudjelovanjem u sukobima u Siriji i Jemenu, pa je i poruka upućena Islamskoj Republici Iran dosta snažna, navodi se u izjavi, kako prenosi agencija AFP.

Prvi projekt zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu Europskoj uniji i plaćati robu koju kupuje u Europi po modelu kompenzacije. No Europljani praktički više ne kupuju naftu od Irana. Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.