Obavijesti

News

Komentari 183

'Policija će spriječiti prosvjede za Davida, neće nas nitko tući'

'Policija će spriječiti prosvjede za Davida, neće nas nitko tući'
1

Ministar se svađao s novinarima i arogantno poručivao kako "pričaju gluposti" govoreći o tome da je policija u utorak tukla građane, uključujući malu djecu

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je u srijedu kako će skupini "Pravda za Davida" zabraniti nastavak prosvjeda u Banjoj Luci, a novinarima koji su izvještavali s demonstracija poručio da "pričaju gluposti".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Policija je u utorak uhitila Davora Dragičevića, oca mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u ožujku i rastjerala pripadnike skupine koji već mjesecima prosvjeduju na središnjem trgu u Banjoj Luci tražeći istragu o tom slučaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:33

Dragičević je nakon puštanja iz pritvora u srijedu ujutro najavio nastavak prosvjeda na Trgu Krajine večeras u 18 sati.

"Ako ponovo pokušaju organizirati skup svjesno će ući u sukob s policijom, a nikome u ovoj državi nije dopušteno tući policiju", kazao je Lukač na konferenciji za novinare.

Ministar se svađao s novinarima i arogantno poručivao kako "pričaju gluposti" govoreći o tome da je policija u utorak tukla građane, uključujući malu djecu. No, videosnimke dokazuju kako se upravo to dogodilo.

Lukač ustraje u tvrdnji da David Dragičević nije zlostavljan ni otet niti su ga ubili policajci, a kao ključni argument za to naveo je povlačenje hrvatskog odvjetnika Ante Nobila iz odvjetničkog tima koji je zastupao skupinu "Pravda za Davida".

Policijsku akciju opravdavao je "brojnim pozivima građana" koji su navodno tražili da se taj prostor raščisti, a pozvao se i na žrtve rata te održavanje novogodišnjeg koncerta.

Tvrdi kako je Davor Dragičević odbio poziv za saslušanje pa je morao biti uhićen, a kuća mu je pretražena kako bi se provjerilo ima li u njoj kakvog oružja. U pretrazi ništa nije pronađeno.

Ministar policije je optužio odvjetnike Davora Dragičevića za širenje laži baš kao i pripadnike skupine "Pravda za Davida" za koje je ustvrdio da je vode kriminalnci i krijumčari droge te "neki koji se predstavljaju kao novinari".

Oporbene političare, posebno iz Partije demokratskog progresa (PDP) prozvao je zbog huškanja na napade na policiju koja se, kako tvrdi Lukač, unatoč provokacijama ponašala "vrlo suzdržano".

Najavio je i kazneni progon zastupnika PDP-a Draška Stanivukovića zbog navodnog oštećenja policijskog vozila pri uhićenju.

EU reagirala zbog brutalne snimke, MUP: Sve je po zakonu

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske oglasilo se u srijedu priopćenjem u kojemu je ustvrdilo kako je policijska akcija u Banjoj Luci u utorak bila provedena 'uz puno poštivanje prava građana' te sukladno zakonu dok je gradonačelnik Banje Luke pozvao na mir i suzdržanost.

POGLEDAJTE SNIMKU KOJA JE IZAZVALA REAKCIJU:

Nakon brojnih kritika zbog očite policijske brutalnosti vidljive tijekom rastjerivanja pripadnika skupine Pravda za Davida te brojnih uhićenja uključujući i privođenje oporbenih političara i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz entitetskog su MUP-a zapravo odgovorili na upozorenja koja su im stigla iz delegacije Europske unije u BiH i ureda Posebnog predstavnika EU u BiH (EUSR) Larsa-Gunnara Wigemarka.

Odgovor na reakcije Delegacije EU

Naime, Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH objavom na Twitteru pozdravio je puštanje na slobodu Davora Dragičevića te pozvao vlasti u Republici Srpskoj da pokažu suzdržanost prema demonstrantima.

Delegacija EU uz ostalo je zatražila objašnjenje okolnosti pod kojima su provedena uhićenja te zbog čega su privođeni oporbeni političari poput predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića.

Kaos zbog uhićenja Davidovog oca: 'Policajci, tražite ubojicu!'
Kaos zbog uhićenja Davidovog oca: 'Policajci, tražite ubojicu!'

Taj je mladi zastupnik PDP-a koji je došao dati potporu roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića u utorak privođen čak dva puta. Kada je trebao biti pušten i nakon drugog uhićenja u policiji su ga odlučili zadržati iskoristivši pri tom mogućnost teže kvalifikacije prekršaja kojega je počinio pa ga umjesto za remećenja javnog reda i mira odjednom terete za kazneno djelo oštećenja policijske imovine odnosno automobila u kojemu su ga vodili u pritvor nakon uhićenja.

POGLEDAJTE JAVLJANJE IZ BANJA LUKE:

Snimke policijskog postupanja

- Sve aktivnosti policijskih službenika koje su jučer poduzete bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana - stoji u priopćenju MUP-a čiji su pripadnici zastupnika Stanivukovića doslovno vukli po cesti i pri tom ga cipelarili.

Na snimkama policijske intervencije na Trgu Krajine u Banjoj Luci jasno je vidljivo i kako su interventni policajci nasrnuli na skupinu ljudi među kojima je bilo i male djece i pri tom ih brutalno gurali.

Na snimkama se vidi kako je interventna pendrecima udarala građane koji su već bili na podu. 

Iz MUP-a RS su poručili delegaciji EU kako su se najprije trebali informirati što se zbiva pa onda reagirati te dodaju kako su oni samo postupali po nalogu okružnog tužiteljstva koje je i zatražilo privođenje Davora Dragičevića jer je on pod istragom za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

MUP niti jednom riječju nije spomenuo istragu o smrti mladića Davida Dragičevića koja se sada vodi pod kvalifikacijom kaznenog djela ubojstva i bez rezultata traje još od ožujka.

Očajna Davidova majka: 'Tko je ubio moje dijete? Pogledaj ga!'
Očajna Davidova majka: 'Tko je ubio moje dijete? Pogledaj ga!'

Nakon dramatičnih zbivanja oglasio se i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je na sjednici gradske skupštine u srijedu pozvao da se u sadašnjim okolnostima postupa mirno i razumno ali je branio odluku komunalnih službi da uklone improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida Dragičevića tvrdeći kako je to bilo temeljeno na zakonu.

Oglasio se i Vučić

- Nedvojbeno je da svi mi u gradu imamo vrlo različita mišljenja, pa i o ovome što se sada zbiva. Nemojte, molim vas, da se u gradu naprave nepremostive razlike i razdori i da iza toga ostanu posljedice koje će trajati mnogo duže - kazao je Radojičić izražavajući zabrinutost da bi se moglo doći u situaciju da 'netko treći sa strane arbitrira'.

Raščistile se ulice: Banja Luka i Sarajevo prosvjeduju u srijedu
Raščistile se ulice: Banja Luka i Sarajevo prosvjeduju u srijedu

Zbog incidenta, odnosno na optužbe da je u sukobu u Banja Luci sudjelovala i srpska policija, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne miješamo se u unutarnje poslove drugih zemlja, niti entiteta, ne miješamo se u unutarnje stvari BiH, još manje u stvari Republike Srpske - rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Palači Srbije, prenijela je N1 televizija

Dodao je da prate što se događa i izrazio želju da sve završi u miru.

- Vjerujem da takvu svijest imaju i nadležne institucije u Republici Srpskoj. Sve ostalo bi bilo brutalno miješanje u stvari drugih - rekao je Vučić i poručio da neće biti uvođenja sankcija i željeznih zavjesa na Drini za srpski narodu u BiH.

David Dragičević je bio banjalučki student elektrotehnike koji je nestao u noći sa 17. na 18. ožujka nakon što se udaljio iz obiteljske kuće. U potragu za njime bila je uključena policija, ali i brojni građani. Roditelji su nudili novčanu nagradu. Roditelji su apelirali na policiju da obrate pažnju na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj optužuje drugog mladića (20) ukoliko mu se nešto dogodi. 

Tijelo je pronađeno 24. ožujka na obali rijeke Vrbas kod tvrđave Kastel. Obdukcijski nalaz pokazao je da je uzrok smrti utapanje, ali i da na tijelu ima ozljeda koje su mogle nastati u tučnjavi prije utapanja.  Zbog sumnji u nedorečene nalaze patologa i policijske izvještaje, roditelji mjesecima sumnjaju da je smrt njihova sina bila slučajna. Njihovi vapaji za istinom prerasli su u prosvjede i otpor vlasti Milorada Dodika.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.