Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EU je spremna ukinuti carine na uvoz automobila iz SAD-a

None Foto: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je kritizirao trgovinske odnose SAD-a s EU-om ocjenjući ih neproštenima. Trenutno SAD na uvoz automobila iz Europske unije zaračunava carinu od 2,5 posto

Europska unija spremna je ukinuti carine na uvoz automobila iz Sjedinjenih Država u nastojanju da riješi aktualni trgovinski spor s Washingtonom, rekao je njemački ministar gospodarstva u razgovoru za njemačke medije.

"Time želimo otkloniti optužbe da su američke carine na uvoz automobila niže od europskih", rekao je Peter Altmaier za njemački list Welt am Sonntag.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je kritizirao trgovinske odnose SAD-a s EU-om ocjenjući ih neproštenima.

Trenutno SAD na uvoz automobila iz Europske unije zaračunava carinu od 2,5 posto.

EU, s druge strane, uvoz manjih automobila iz SAD-a carini sa stopom od 10 posto, dok uvoz kamioneta podliježe višim carinama u visini od 25 posto.

Tijekom nedavnog putovanja u SAD, kada se sastao s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom, Altmaier je rekao da je optimističan u pogledu mogućeg postizanja sporazuma do kraja ove godine, podsjeća dpa.

Komentari (27)
  • Eh, EU prestaje biti monopol Njemacke i Francuske, sve ovo su bas oni inscenirali braneci svoje nacionalne interese, svoju automobilsku industriju. Bravo za Trump-a ili bez carina ili obostrano, najbolje BEZ.

    22. 7. 2019,   14:50
  • Trump opet lupeta pa to je fer tgovina. Amerika eu 2.5 % carine na uvoz auta a eu njima 10%. U cemu je problem?Znaci fer je samo ako je na stetu Amerike.Hrvatska je najvise profitirala na izvozu auta u Ameriku.

    22. 11. 2019,   18:38
  • Ma neka ukinu carine, nitko normalan u EU neće kupovati te američke špicaste kutijetine koje troše kao kamioni i koji iz 5 lit mortora izvlače samo 200 KS....

    22. 7. 2019,   14:25