Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Europa ima lijek za oboljelu djecu, ali mi nemamo novca..."

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Djeca oboljela od visokorizičnog neuroblastoma dobila su u Europi priliku za izlječenje, ali ne i u Hrvatskoj. Ministarstvo i HZZO traže način kako omogućiti 10,5 mil. kn za sedmero mališana

Kao ravnatelj dječje bolnice, ali i kao čovjek, nikada ne bih smio biti doveden u situaciju da moram birati kojem ću djetetu dati lijek, a kojem neću. Klaićeva nema novca za kupnju ovog lijeka jer je cjelogodišnji proračun za liječenje 20.000 djece ukupno 12 milijuna kuna, kazao je v.d. Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zoran Bahtijarević.

Objasnio je kako je Europska agencija za lijekove odobrila stavljanje lijeka Dinutuximab beta na tržište 8. svibnja, a to je na razini Europe jedini takav lijek za provođenje imunoterapije kod djece oboljele od zloćudne bolesti, visokorizičnog neublastoma. Međutim, da bismo ga mogli koristiti i u Hrvatskoj, nositelj liste odobrenja tj. predstavnik proizvođača treba pokrenuti postupke da se takav lijek nađe i na našoj listi lijekova HZZO-a, a zatim i na listi posebno skupih lijekova kako bi bio dostupan svoj djeci.

Riječ je o skupom postupku koji se u konačnici proizvođaču ne isplati jer je riječ o vrlo malom broju doza tog lijeka.

- Jako sam razočaran što se u javnosti formira mišljenje da su Ministarstvo zdravlja i HZZO krivci za ovu situaciju, a mi smo dobri dečki koji to žele promijeniti. To nije točno, Klaićeva zajedno s obje institucije traži rješenje i način da legalno lijek bude dostupan i ovdje. No treba imati na umu da smo mi pravna država sa zakonima koje treba poštivati – nastavio je dr. Bahtijarević pojašnjavajući kako bi u ovom trenutku jedini način bio da bolničko povjerenstvo odluči kupiti lijek na trošak bolnice, što je nemoguće s obzirom na potrebe za liječenjem i druge teško bolesne djece o kojima svakodnevno brinu.

'Lijek nije čarobna vodica, ali pruža šanse'

- Također, moram istaknuti kako taj lijek nije čarobna vodica koja će izliječiti svih sedmero mališana. On u ovom trenutku pruža šanse za izlječenjem 10 – 15 posto pacijenata, što znači da će od njih sedmero konkretno koristiti možda jednom djetetu. Posao medicine je oduvijek bio izboriti se za još jedan dan, mjesec, godinu života za svoje pacijente, pa se tako u ovom slučaju i mi borimo za tih dodatnih jedan posto, no nitko od nas ne bi smio nositi odluku tko će to biti. Ili svi ili nitko – odlučan je Bahtijarević koji ujedno nudi rješenje za tu i sve buduće slične situacije.

O njima bi trebalo odlučivati posebno nacionalno povjerenstvo koje će se voditi isključivo medicinskim razlozima za odabir kandidata za takve lijekove, a koji će se onda financirati iz posebnog fonda isključivo za tu namjenu.

'O budućnosti teško bolesne djece ne bi smjeli odlučivati novinari i udruge'

- I tu nema nikakve liste prioriteta, prvenstva i drugih razloga. Odluka tko će dobiti lijek bazira se isključivo na medicinskim razlozima. Mislim da bismo na tome trebali poraditi, jer u bolnici svakodnevno liječimo teško bolesnu djecu i danas su u fokusu mališani s neuroblastomom, sutra će biti djeca reumatski bolesnici i slično. A mi se zajedno s njima borimo samo za još jedan sat, još jedan dan. O njihovoj budućnosti ne bi smjeli odlučivati novinari i udruge – zaključio je dr. Bahtijarević.

Komentari (67)
  • ne moze bit i za bolnicu i za agrogor. sta bi vi

    13. 6. 2017,   15:42
  • Nema para za toga lijeka,ali zato ima para za mnogo službenih auta.

    13. 6. 2017,   15:43
  • .... al zato imamo lijek za novce

    13. 6. 2017,   15:38