Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europa se bori sa snijegom, a u Australiji se prže na čak 50°C!

None Foto: Screenshot/YouTube/Bureau of Meteorology

Izbjegavajte tjelesne aktivnosti, pijte dovoljno tekućine - to je presudno u ovom trenutku, kaže Richard Broome, direktor za zdravlje i okoliš u vladi savezne države New South Wales

Dok se dijelovi Europe bore s rekordnim nanosima snijega australske vlasti upozorile su svoje sugrađane da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura u nekim dijelovima zemlje koje će se zadržati te čak i rasti sljedećih dana.

Dijelovi najnapučenije australske države New South Wales i dijelovi Zapadne Australije zabilježili su noćne rekorde od 33 Celzijeva stupnja a najviše dnevne temperature mogle bi narasti na više od 45 stupnjeva Celzija u dijelovima New South Walesa, Južne Australije i  Victorije, objavio je državni meteorološki zavod.

- Izbjegavajte tjelesne aktivnosti, pijte dovoljno tekućine - to je presudno u ovom trenutku - kaže Richard Broome, direktor za zdravlje i okoliš u vladi savezne države New South Wales.

Neuobičajeno visoke temperature dodatno iscrpljuju poljoprivredu koja se oporavlja od sušne godine.

- Vrijeme nije dobra vijest za ljetne kulture poput sirka - kaže Phin Ziebell, stručnjak za poljoprivredu u National Australia Bank i dodaje: 'Mnogi se poljoprivrednici oporavljaju od posljedica suše koje su pogodile zimske pšenične usjeve'.

Australija, četvrti najveći svjetski izvoznik pšenice zabilježila je najniži prinos te kulture u proteklih deset godina zbog suše.

Uz neuobičajeno sušno vrijeme i visoke temperature prijeti opasnost od požara.

Prošle su se godine vatrogasci borili s više od sto požara duž sjeveroistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale val požara.

 

Komentari (7)
  • Ajmo smak svijeta

    15. 1. 2019,   10:47
  • U Europi je trenutno zima, dok je u Australiji ljeto. Čemu čuđenje? Kod njih su svake godine ovakve temperature.

    15. 1. 2019,   10:09
  • U prosjeku-normalno

    15. 1. 2019,   10:47