Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europa se mora otvoriti prema Balkanu, inače će opet biti rata

None Foto: VINCENT KESSLER

Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih, rekao je Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prilično je dramatično upozorio u utorak u Europskom parlamentu da EU mora pružiti europsku perspektivu zemljama jugoistočne Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-tih.

"Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih", rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu, nakon što se europskim zastupnicima obratio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Ne želim ponovno rat na Balkanu i stoga se moramo otvoriti prema tim zemljama", dodao je Juncker.

Juncker je pozdravio Macronov govor, ali je upozorio da Europa nisu samo Francuska i Njemačka i da je Europi potreban doprinos drugih.

Komisija će u utorak popodne objaviti izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u.

Komentari (40)
  • Evo da se i ja jednom slažem sa Junckerom ! S tim da bi eventualni novi rat bio 5 puta gori od prošloga nažalost ! Pravi trenutak da EU pokaže ili svoj smisao ili besmisao !

    17. 4. 2018,   12:45
  • ako će rata biti neka ga bude, samo ovog puta ne ćemo dopustiti esdepeu da nas razoruža i naše oružje da srbima ili sve agresivnijim bošnjacima. i poručujemo im, domaćim izdajnicima, a znamo tko su , i vanjskim neprijateljima, a znamo tko su, da smo ovoga puta - spremni!

    17. 4. 2018,   21:53
  • Odakle sad toliki interes za tzv.Balkan? Da ne napadaju naše izvore vode koji su među najboljima u svijetu?

    17. 4. 2018,   12:33