Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Europa se mora pripremiti za novi val migracija i izbjeglica!'

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Europa se mora pripremiti na novi val migracija i izbjeglica, upozorio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u razgovoru uoči sastanka Europskog vijeća nakon turske ofenzive u Siriji, prenosi AFP...

Sto dana nakon stupanja na dužnost, Mitsostakis, čija je zemlja ove godine postala glavni migracijski ulaz u Europu, obratio se u srijedu zemljama Europske unije koje odbijaju prihvatiti migrante. "Mora biti posljedica za one koji ne žele sudjelovati u tom zadatku europske solidarnosti", rekao je konzervativni premijer.

Pred grčkim parlamentom šef vlade je upozorio da će tražiti "specifične sankcije" za te zemlje, ali nije naveo koje.

S više od 70.000 tražitelja azila u Grčkoj, od kojih blizu 33.000 na otocima Egejskog mora blizu Turske, Mitsotakis je ocijenio "neprihvatljivim pristupe nekoliko zemalja članica EU koje smatraju da to nije njihov problem".

- Imamo između 3000 i 4000 maloljetnika bez pratnje u Grčkoj, pa bi europske zemlje trebale preuzeti dio tereta, rekao je za AFP.

SEGREGACIJA U BIH Potjerao migrante u stražnji dio busa: 'Da se ne miješaju'

Tijekom Mitsotakisovog prvog sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak, čelnik desničarske stranke Nova demokracija, koji je u srpnju naslijedio ljevičarskog premijera Aleksisa Tsiprasa, obećao je postaviti neizbježno pitanje podjele migranata i naglasio da Grčka ne može sama nositi taj teret.

- Suočeni smo s problemom teških razmjera samo prema broju migranata koji si prešli Egejsko more i ako ga usporedimo s podacima od prošlog ljeta, dodao je grčki šef vlade.

U 2019. više od 46.000 migranata je stiglo u Grčku, prema HCR-u, više nego u ukupno u Španjolsku, Italiju, Maltu i Cipar.

Iako smo daleko od milijun izbjeglica 2015. godine, taj priljev postavlja pitanje prihvata migranata u Grčkoj. Logori na egejskim otocima su prenapučeni i ne mogu podnijeti novi val  izazvan turskom ofenzivom na Siriju.

Mitsotakis je oštro osudio turski upad u Siriju jer je stvorio novu nestabilnost koja će izazvati novi migracijski pritisak u Europi.

(mz)

Komentari (13)
  • Šta će grčki premijer određivati europskim zemljama ,tko će ili neće prihvatiti izbjeglice. Što Grčka ne zatvori svoje granice. Oni su tako i tako prva zemlja EU u koju oni ulaze. Trebalo bi tražiti sankcije protiv Grčke jer ih puštaju u svoju zemlju i usmjeravaju ka sjeveru EU. Nedopustivo!

    16. 10. 2019,   16:45
  • Ovo je čista laž. Nisu to migranti i izbjeglice, sve su to ILEGALCI. Da su pošteni svi bi imali legalne dokumente kod sebe i ulazili u druge države preko graničnih prijelaza.

    16. 10. 2019,   15:22
  • Ja još uvijek ne razumijem zašto se njima uopće dopušta ilegalni ulazak u bilo koju zemlju? Tko ima koristi od toga?

    16. 10. 2019,   15:51