Obavijesti

News

Komentari 13

'Europa se mora pripremiti za novi val migracija i izbjeglica!'

'Europa se mora pripremiti za novi val migracija i izbjeglica!'
1

Europa se mora pripremiti na novi val migracija i izbjeglica, upozorio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u razgovoru uoči sastanka Europskog vijeća nakon turske ofenzive u Siriji, prenosi AFP...

VIDEO

Sto dana nakon stupanja na dužnost, Mitsostakis, čija je zemlja ove godine postala glavni migracijski ulaz u Europu, obratio se u srijedu zemljama Europske unije koje odbijaju prihvatiti migrante. "Mora biti posljedica za one koji ne žele sudjelovati u tom zadatku europske solidarnosti", rekao je konzervativni premijer.

Pred grčkim parlamentom šef vlade je upozorio da će tražiti "specifične sankcije" za te zemlje, ali nije naveo koje.

S više od 70.000 tražitelja azila u Grčkoj, od kojih blizu 33.000 na otocima Egejskog mora blizu Turske, Mitsotakis je ocijenio "neprihvatljivim pristupe nekoliko zemalja članica EU koje smatraju da to nije njihov problem".

- Imamo između 3000 i 4000 maloljetnika bez pratnje u Grčkoj, pa bi europske zemlje trebale preuzeti dio tereta, rekao je za AFP.

Potjerao migrante u stražnji dio busa: 'Da se ne miješaju'
Potjerao migrante u stražnji dio busa: 'Da se ne miješaju'

Tijekom Mitsotakisovog prvog sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak, čelnik desničarske stranke Nova demokracija, koji je u srpnju naslijedio ljevičarskog premijera Aleksisa Tsiprasa, obećao je postaviti neizbježno pitanje podjele migranata i naglasio da Grčka ne može sama nositi taj teret.

- Suočeni smo s problemom teških razmjera samo prema broju migranata koji si prešli Egejsko more i ako ga usporedimo s podacima od prošlog ljeta, dodao je grčki šef vlade.

U 2019. više od 46.000 migranata je stiglo u Grčku, prema HCR-u, više nego u ukupno u Španjolsku, Italiju, Maltu i Cipar.

Iako smo daleko od milijun izbjeglica 2015. godine, taj priljev postavlja pitanje prihvata migranata u Grčkoj. Logori na egejskim otocima su prenapučeni i ne mogu podnijeti novi val  izazvan turskom ofenzivom na Siriju.

Mitsotakis je oštro osudio turski upad u Siriju jer je stvorio novu nestabilnost koja će izazvati novi migracijski pritisak u Europi.

(mz)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.