Obavijesti

News

Komentari 4

Europljani u Vijeću sigurnosti pozivaju na izbore u Venezueli

Europljani u Vijeću sigurnosti pozivaju na izbore u Venezueli
1

Osudivši nasilje tijekom vikenda na granicama Venezuele, Europljani su također pozvali na suzdržanost i izbjegavanje uporabe sile. Naglasili su da treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju

VIDEO

Europske zemlje, članice Vijeća sigurnosti pozvale su u utorak, prije početka sastanka koji su sazvale Sjedinjene Države, na organiziranje predsjedničkih izbora u Venezueli kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji. 

"Posljednjim predsjedničkim izborima nedostaje demokratski legitimitet", prema deklaraciji tih zemalja članica Vijeća (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Poljska) koje su tražile povratak demokracije putem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora.

Osudivši nasilje tijekom vikenda na granicama Venezuele, Europljani su također pozvali na suzdržanost i izbjegavanje uporabe sile. Naglasili su da treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

Te zemlje su u deklaraciji dale punu podršku venezuelskoj Nacionalnoj skupštini, koju vodi oporbeni vođa Juan Guaido.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec dana u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD-om.

Sjedinjene Države će ovog tjedna zatražiti da Vijeće sigurnosti izglasa jednu rezolucije o Venezueli, rekao je u utorak američki izaslanik za tu zemlju Elliott Abrams, dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nicolasa Madura.

"Ovog tjedna ćemo imati rezoluciju koja će svakako omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venezuelu", rekao je Abrams prije sjednice Vijeća. 

Na pitanje o mogućem vetu Rusije na američki tekst, izaslanik je rekao da bi " bila sramota uložiti veto na rezoluciju kojom se poziva na isporuku humanitarne pomoći".

Od veljače su Vijeću sigurnosti ponuđena dva protivnička nacrta rezolucije o Venezueli, jedan američki, a drugi ruski.

Tekst Washingtona poziva na propuštanje međunarodne humanitarne pomoći i organiziranje predsjedničkih izbora, a Rusija i Kina mu prijete vetom.

Ruski plan rezolucije upozorava na američke prijetnje uporabom sile protiv Caracasa.

Da bi je Vijeće usvojilo, rezolucija treba dobiti devet glasova bez veta jedne od pet stalnih članica (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor