Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europska kartica zdrastvenog osiguranje nije putno osiguranje

None Foto: Hrvatski ured za osiguranje

Veliki broj Hrvata kreće na skijanje i doček Nove godine u inozemstvo: važno je znati da Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju

Mnogi hrvatski građani u ovom zimskom razdoblju planiraju odlaske na doček Nove godine u inozemstvo, a još veći broj njih odlazi tijekom siječnja i veljače na brojna domaća i europska skijališta. Prilikom putovanja, a posebno na skijanju, uvelike se povećava rizik od bilo kojeg oblika nezgode, te je stoga vrlo važno da se građani prije putovanja informiraju ali i osiguraju od nepredvidivih troškova i neugodnosti koje se mogu dogoditi za vrijeme putovanja. Prema procjenama, više od pola milijuna građana Republike Hrvatske u zimskom razdoblju nalazi se u tranzitu i stoga je važno izdvojiti svoje vrijeme za istraživanje kako bi se pronašla policu putnog zdravstvenog osiguranja koja najbolje odgovara pojedinačnim potrebama -  ovakvim policama rizici se u slučaju nezgode mogu uvelike financijski ublažiti. 

Svi građani Republike Hrvatske, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a korisnici su obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, temeljem koje osiguranici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Međutim, važno je istaknuti da Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne može zamijeniti putno zdravstveno osiguranje jer ona ne pokriva sve medicinske usluge već samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja prilikom ozljeda na skijanju ili troškove prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu niti je jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju.

Upravo iz tog razloga savjetuje se ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja koje omogućuje više različitih pokrića kao što su - bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, liječenje u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza od strane službi za spašavanje itd. Kada ste na odmoru potrebno je poduzeti sve potrebne mjere opreza za vlastito zdravlje i sigurnost stoga su prednosti putnog zdravstvenog osiguranja višestruke i očituju se u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža. 

Svako društvo za osiguranje za sebe nudi i dodatne usluge koje su uključene u pokriće kod putnog osiguranja kao npr. pronalaženje najbliže zdravstvene ustanove bez obzira radi li se o javnoj ili privatnoj, zatim pomoć kod prevladavanja jezičnih barijera, kao i upute o mjerama u slučaju krađe, gubitka isprava ili kreditnih kartica. Putno zdravstveno osiguranje pruža zaista širok spektar pokrića u zemljama diljem svijeta, a moguće ga je ugovoriti i na kratak period. 
 

Tema: Promo sadržaj