Obavijesti

News

Komentari 78

Europska komisija ne priznaje tužbu banaka zbog konverzije

Europska komisija ne priznaje tužbu banaka zbog konverzije
1

Iako je stisnula Hrvatsku da pronađe rješenje s bankama oko konverzije, Europska komisija smatra da tužba banke Unicredit na arbitražnom sudu u Washingtonu nema težinu

VIDEO

Iako je stisnula Hrvatsku da pronađe rješenje s bankama oko konverzije, Europska komisija smatra da tužba banke Unicredit na arbitražnom sudu u Washingtonu nema težinu!

- Arbitražni sud ne bi sebe trebao smatrati nadležnim za te ugovore, te u skladu s tim ne bi trebalo biti nikakvih naknada - odgovorili su na upit 24sata iz hrvatskog predstavništva Europske komisije.

Unicredit Austrija je tužio Hrvatsku i traži navodno više od tri milijardi kuna odštete zbog konverzije kredita u francima. Osnova za njihovu tužbu je međusobni ugovor o zaštiti ulaganja između Austrije i Hrvatske. Europska komisija takve ugovore ne priznaje za svoje članice!

- Komisija sustavno i kontinuirano upozorava da bilateralni ugovori između država članica EU nisu u skladu s pravom EU. U lipnju 2015. EK je pokrenula postupke protiv pet država članica, Austrije, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke i Češke, tražeći da takve ugovore raskinu – kažu u EK.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već postoje presude arbitražnog suda u Washingtonu na temelju bilateralnih ugovora dvije članice. Iako su tužitelji dobili spor protiv država, Europska komisija je sve poništila i tražila povrat novca baš jer ne priznaje međusobne ugovore, nego samo zajedničko, europsko pravo.

Vlada je inače u srijedu poslala Europskoj komisiji svoj stav oko konverzije. Ministar financija Zdravko Marić danima je ponavljao kako ne može ništa komentirati o sadržaju pisma koje pišu Europskoj komisiji.

O tome se u srijedu raspravljalo na zatvorenom dijelu sjednice te su sadržaj pisma naznačili kao - ograničeno za javnost - te kasnije dali šturo objašnjenje u kojem stoji: “Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje”.

Bivši ministar Boris Lalovac ne vidi razog za toliku tajnost o sadržaju pisma.

- Radi se o mišljenju Vlade koja treba braniti svoj stav i nikako mi nije jasno zašto bi se neki ministar toga sramio, zašto bi se sramio da brani stav svoje zemlje – čudi se bivši ministar Boris Lalovac. 

I u Udruzi Franak nezadovoljni su odnosom Vlade prema njima, a i građanima. Goran Aleksić kaže kako su se ponudili vladi da im pomognu sastaviti odgovor jer su ipak najupućeniji u slučaj kontaminiranih kredita, no naišli su na opće ignoriranje.

- Vlada radi netransparentno i suprotno nacionalnim interesima. Nema razloga da pismo bude tajna i da se ograničava saznanje o samom sadržaju. Povjerenstvo za informiranje je inače naložilo da nas vlada mora informirati po ovom pitanju o svemu što rade, a oni su se opet ogradili - kaže Aleksić. Dodao je i da je EK, između ostalog, naznačila članicama da se odmaknu i ponište bilateralne ugovore jer su neprimjereni. Bez tih ugovora nema ni priče o arbitraži.     

Krije se iza ‘prakse’ 

Do ministra Marića u srijedu je bilo nemoguće doći, pa tako nije pojasnio stav vlade u pismu, a ne iznosi ni svoje mišljenje.

Nema tu tajni 

Bivši ministar Lalovac pita se zbog čega se njegov nasljednik srami reći koji je stav vlade po pitanju koje je od javnog interesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag