Obavijesti

News

Komentari 95

Europski čelnici osudili napade; Valls poručio: 'Mi smo u ratu!'

Europski čelnici osudili napade; Valls poručio: 'Mi smo u ratu!'
1

Europski čelnici jednoglasno su osudili terorističke napade u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 28 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, prenose svjetske agencije

VIDEO

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

"Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže", navodi se u poruci sućuti.

Premijer Orešković je poželio ozlijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije, stoji u priopćenju Banskih dvora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova zasad nema podatke o tome ima li stradalih hrvatskih državljana u

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

napadima u Bruxellesu.

Europski čelnici osuđuju terorističke napade u Bruxellesu

I ostali europski čelnici jednoglasno su osudili terorističke napade u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 28 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, prenose svjetske agencije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da je "užasnut" napadima u Bruxellesu. "Ovi napadi dokaz su da su teroristi pali na još nižu razinu u službi mržnje i nasilja", ocijenio je Tusk.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini kazala je da je riječ o "jako tužnom danu za Europu".

Ovo je "jako tužan dan za Europu, u trenutku kada su Europa i njezina prijestolnica doživjeli istu onu bol koju Bliski istok podnosi svaki dan", kazala je Mogherini, dirnuta do suza, na konferenciji za novinare s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudehom.

Gradonačelnik Antwerpena i čelnik najjače flamanske stranke N-VA Bard de Wever izjavio je nakon nekoliko eksplozija u bruxelleskoj razčnoj luci i u europskoj četvrti u Bruxellesu da je "današnji dan najgori dan u belgijskoj povijesti nakon drugog svjetskog rata".

Putin: Barbarsko kriminalno djelo

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su napadi u Bruxellesu "barbarsko kriminalno djelo".

"Borba protiv ovog zla zahtijeva najvišu razinu aktivne međunarodne suradnje", rekao je Putin, izrazivši sućut žrtvama napada i njihovim obiteljima kao i belgijskom kralju Filipu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove ruske Dume Aleksej Puškov tim je povodom na Twitteru objavio da glavnom tajniku NATO-a ispred nosa ubijaju ljude dok se bori protiv tzv. ruske prijetnje.

"Dok se Stoltenberg bori protiv takozvane 'ruske prijetnje' i raspoređuje vojsku u Latviji, ispred nosa mu dižu ljude u zrak", napisao je Puškov, koji je također izrazio sućut žrtvama poginulih.

"Europa mora shvatiti odakle dolazi prava prijetnja i ujediniti snage s Rusijom", poručio je.

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je zbog napada u Bruxellesu hitni sastanak sa svojim najvažnijim ministrima, uključujući premijera Manuela Vallsa i ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, objavila je Elizejska palača.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je nakon sastanka na jačanje europske borbe protiv terorizma, najavivši da će u zemlji biti raspoređeno dodatnih 1600 policajaca i žandara.

Valls: Mi smo u ratu

"Mi smo u ratu", ocijenio je premijer Manuel Valls pozivajući na "mobilizaciju svih instanci".

Austrijski vicekancelar Werner Faymann i vicekancelar Reinhold Mitterlehner također su osudili terorističke napade u Bruxellesu ocijenivši da je riječ o kukavičkom i barbarskom djelu.

Napad na civile u središtu Europe za svaku je osudu, ocijenila je austrijska vlada, izrazivši spremnost na punu solidarnost i potporu Belgiji.

Europa, poručila je, mora biti jedinstvena u borbi protiv terorizma i za očuvanje demokratskih vrijednosti.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su zbog napada u Bruxellesu u zemlji pojačane mjere sigurnosti. Povećan je broj policajaca na javnim mjestima, posebice na zračnim lukama i u gradskom prometu.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je šokiranost napadima u Bruxellesu i obiteljima žrtava uputio izraze sućuti.

Reuters

Loefven: Napad na demokratsku Europu

Orban je također tim povodom podignuo stanje pripravnosti u Mađarskoj na drugi najviši stupanj. Ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter rekao je da su poslana policijska pojačanja i oklopna vozila u međunarodnu zračnu luku u Budimpešti, a na trgu ispred zgrade parlamenta i u podzemnoj željeznici razmještene su snage za borbu protiv terorizma.

Švedski premijer Stefan Loefven ocijenio je da su ekplozije u Bruxellesu "napad na demokratsku Europu".

"Ovo je napad na demokratsku Europu. Nikada nećemo prihvatiti da teroristi napadaju naša otvorena društva", poručio je.

Danski premijer Lars Loekke Rasmussen također je na Twitteru osudio taj "gnjusni napad".

.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)