Obavijesti

News

Komentari 0

Europski parlament nadzire institucije i usvaja proračun EU

Europski parlament nadzire institucije i usvaja proračun EU
1

Zastupnike Europskog parlamenta biraju građani Europske unije i to je jedino tijelo koje biraju stanovnici EU. Funkcije koje Parlament obavlja vrlo su važne za EU

VIDEO

Europski parlament je jedino tijelo Europske unije koje građani EU-a, njih više od 390 milijuna, izravno biraju svakih pet godina, koliko traje mandat zastupnika Europskog parlamenta. 

Za izbor članova nije propisan jedinstven izborni sustav, već svaka zemlja članica slobodno bira po svojem izbornom sustavu pri čemu mora poštivati uvjete propisane Odlukom Vijeća Europe. Stoga bi zastupnici u Europskom parlamentu trebali djelovati s odgovornošću prema građanima zemlje članice koji su ih izabrali kao i odgovornošću prema svim stanovnicima EU. 

Koje su funkcije Europskog parlamenta?

Europski parlament ima tri funkcije unutar Europske unije. Uz zakonodavnu funkciju, Europski parlament obavlja demokratski nadzor nad drugim institucijama unutar EU te utječe i na proračunska sredstva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odobrava važne akte 

Zakonodavna uloga Europskog parlamenta je ograničena u odnosu na funkcije parlamenata država članica. U mnogim područjima Parlament ravnopravno odlučuje s Vijećem Europske unije, odnosno s Vijećem ministara. U nekim pitanjima poput poljoprivrede, gospodarske politike i migracija uloga Parlamenta je samo konzultativna. 

U nekim pitanjima upravo Europski parlament treba usvojiti neki akt da bi on stupio na snagu u Europskoj uniji, iako u izradi određenog akta ili odluke nije sudjelovao. Takvu funkciju Europski parlament primjenjuje kada je riječ o važnijim međunarodnim sporazumima koje u ime Europske unije sklapa Vijeće EU-a, što se posebno odnosi na sporazume o pridruživanju i proširenju Europske unije. 

Nadzire rad Europske komisije

Europski parlament ima široke ovlasti u provođenju demokratskog nadzora nad drugim institucijama EU, posebno nad Europskom komisijom. Članovi Komisije, koje predlažu vlade država članica, ne mogu biti odabrani bez odobrenja Europskog parlamenta. Tijekom trajanja mandata članova Europske komisije, Komisija je odgovorna Europskom parlamentu koji ima ovlasti predložiti 'izglasavanje nepovjerenja', čime zahtijeva kolektivnu ostavku Komisije. 

Europski parlament provodi redoviti nadzor nad Komisijom i to razmatranjem izvještaja koja ona šalje, ali institutom parlamentarnih pitanja na koja povjerenici Komisije trebaju odgovoriti. Europski parlament također nadzire rad Vijeća EU. 

Proračun Europske unije 

Europski parlament ima važnu ulogu i u donošenju proračuna EU, kojeg predlaže Europska komisija, a zajednički ga usvajaju Europski parlament i Vijeće EU. 

Parlament svake godine u prosincu razmatra nacrt proračuna za sljedeću godinu, pri čemu ima pravo predlagati amandmane kao i ovlast odbaciti proračun. Da bi on stupio na snagu, mora ga potpisati predsjednik Europskog parlamenta. Dužnost predsjednika tog tijela trenutačno obnaša Martin Schultz. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji