Obavijesti

News

Komentari 7

Europski parlament traži Kinu da zatvori centre za 'preodgoj'

Europski parlament traži Kinu da zatvori centre za 'preodgoj'
1

Prema podacima UN-a, do milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno je u kampovima za "politički preodgoj"

VIDEO

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom traži zatvaranje kampova za "politički preodgoj" u Kini te prestanak prakse masovnog proizvoljnog pritvaranja etničkih i vjerskih manjina.

Parlament dijeli zabrinutost zbog sve represivnijeg režima s kojim se u Kini suočavaju brojne vjerske i etničke manjine poput kršćana, Ujgura i Kazaha u autonomnoj regiji Xinjiangu te Tibetanaca, a stanje se "ubrzano pogoršava".

Europski parlament poziva kinesku vladu da odmah prekine praksu proizvoljnih pritvaranja pripadnika ujgurske i kazaške manjine te Tibetanaca bez ikakve optužnice, suđenja ili osude za kazneno djelo, da zatvori sve kampove i pritvorske jedinice te smjesta i bezuvjetno pusti na slobodu pritvorene osobe, stoji u tekstu rezolucije.

Prema podacima UN-a, do milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno je u kampovima za "politički preodgoj". Navodi se također da Kina provodi kampanju protiv kršćana, da se uznemiravaju i pritvaraju kršćanski pastori i svećenici te da se prisilno ruše crkve, što Europski parlament osuđuje i traži zaustavljanje takve prakse.

Europarlamentarci su također usvojili rezoluciju kojom su osudili uvođenje smrtne kazne kamenovanjem za homoseksualni spolni odnos, izvanbračni spolni odnos i pobačaj. Pozvali su Brunej da povuče Šerijatski zakon i poštuje međunarodno pravo.   

Rezolucijom se poziva Europsku službu za vanjsko djelovanje da razmotri mjere za kažnjavanje kršenja ljudskih prava koje bi uključivale zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza.

U srijedu su neki europarlamentarci optužili brunejske službenike za lobiranje uoči glasanja o rezoluciji.

EP je donio i rezoluciju kojom je osudio nasilje protiv opozicije u Kamerunu i uhićenje političkog vođe Mauricea Kamptoa. Zastupnici su zatražili potvrdu Kameruna, kojim od 1982. vlada predsjednik Paul Biya, da neće tražiti smrtnu kaznu za prosvjednike. Također, pozvali su na osiguravanje slobodnih i transparentnih izbora, nakon što su izbori 2018. bili održani uz nepravilnosti.

- Europska unija može nešto učiniti. Moramo iskoristiti prednosti koje imamo u političkom smislu kroz programe potpore razvoju kako bismo poboljšali zaštitu ljudskih prava u Kamerunu - istaknula je na plenarnoj sjednici hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa