Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Europski parlament traži Kinu da zatvori centre za 'preodgoj'

None Foto:

Prema podacima UN-a, do milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno je u kampovima za "politički preodgoj"

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom traži zatvaranje kampova za "politički preodgoj" u Kini te prestanak prakse masovnog proizvoljnog pritvaranja etničkih i vjerskih manjina.

Parlament dijeli zabrinutost zbog sve represivnijeg režima s kojim se u Kini suočavaju brojne vjerske i etničke manjine poput kršćana, Ujgura i Kazaha u autonomnoj regiji Xinjiangu te Tibetanaca, a stanje se "ubrzano pogoršava".

Europski parlament poziva kinesku vladu da odmah prekine praksu proizvoljnih pritvaranja pripadnika ujgurske i kazaške manjine te Tibetanaca bez ikakve optužnice, suđenja ili osude za kazneno djelo, da zatvori sve kampove i pritvorske jedinice te smjesta i bezuvjetno pusti na slobodu pritvorene osobe, stoji u tekstu rezolucije.

Prema podacima UN-a, do milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno je u kampovima za "politički preodgoj". Navodi se također da Kina provodi kampanju protiv kršćana, da se uznemiravaju i pritvaraju kršćanski pastori i svećenici te da se prisilno ruše crkve, što Europski parlament osuđuje i traži zaustavljanje takve prakse.

Europarlamentarci su također usvojili rezoluciju kojom su osudili uvođenje smrtne kazne kamenovanjem za homoseksualni spolni odnos, izvanbračni spolni odnos i pobačaj. Pozvali su Brunej da povuče Šerijatski zakon i poštuje međunarodno pravo.   

Rezolucijom se poziva Europsku službu za vanjsko djelovanje da razmotri mjere za kažnjavanje kršenja ljudskih prava koje bi uključivale zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza.

U srijedu su neki europarlamentarci optužili brunejske službenike za lobiranje uoči glasanja o rezoluciji.

EP je donio i rezoluciju kojom je osudio nasilje protiv opozicije u Kamerunu i uhićenje političkog vođe Mauricea Kamptoa. Zastupnici su zatražili potvrdu Kameruna, kojim od 1982. vlada predsjednik Paul Biya, da neće tražiti smrtnu kaznu za prosvjednike. Također, pozvali su na osiguravanje slobodnih i transparentnih izbora, nakon što su izbori 2018. bili održani uz nepravilnosti.

- Europska unija može nešto učiniti. Moramo iskoristiti prednosti koje imamo u političkom smislu kroz programe potpore razvoju kako bismo poboljšali zaštitu ljudskih prava u Kamerunu - istaknula je na plenarnoj sjednici hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP)

Komentari (7)
  • Kad EU zatvori svoje medije za preodgoj koji siluju zdrav razum onda se mogu javiti .Većina vijesti koje su prenijeli mainstream izvori i emitirani na televiziji su propaganda, ili prilično blisko tome. Mainstream mediji sa propagandom i jezičnom manipulacijom potiče emocionalnu reakciju ciljane publike.

    19. 4. 2019,   08:42
  • Neka. Trebaju i europi centri za preodgoj. U kini zato nema multikulti sranja. Imaš poštivat kulturu zemlje u kojoj jesi, a ne parazitirat na račun države i urlat o šerijatskom zakonu usred gradova kao što to ovi u Europi rade.

    19. 4. 2019,   10:41
  • Ma ne brini Europo, stižu u RH da uvedu preodgoj!!

    19. 4. 2019,   10:15