Obavijesti

News

Komentari 25

Europski sud: Britanija može povući svoju odluku o Brexitu

Europski sud: Britanija može povući svoju odluku o Brexitu
1

Presuda stiže dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije...

VIDEO

Europski sud pravde (ECJ) objavio je odluku po kojoj Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije bez da za to traži dopuštenje ostalih 27 članica. 

Presuda stiže dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:04

"Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije", navodi se u odluci Europskog suda pravde.

Ta odluka osnažila je nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ. On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU da takve suverene odluke ovisi o suglasnosti drugih članica.

Pitanje u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019.

Uvodno ročište održano je 27. studenoga.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Britanija napušta EU 29. ožujka 2019.

Nema odgode glasanja zbog presude

Ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije, koji je premijerka Theresa May dogovorila u Bruxellesu, neće biti odgođeno nakon odluke Europskog suda pravde, kazao je u ponedjeljak britanski ministar za okoliš Michael Gove.

"Glasanja će biti", rekao je Gove za BBC.

"Alternative potpori tome sporazumu su ili mogući neizlazak iz Europske unije - pobjeda kampanje za Glas naroda i za ostrašćene zagovornike ostanka koji žele izigrati demokraciju, ili možemo imati situaciju s nepovoljnim okolnostima ili bez dogovora".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a