Obavijesti

News

Komentari 439

Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...

Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...
1

Kolinda Grabar Kitarović bi trebala dobiti većinu glasača Miroslava Škore i Ivana Pernara, a Zoran Milanović većinu onih Mislava Kolakušića, Darija Juričana i Dalije Orešković. Drugi krug će biti borba za svaki glas

VIDEO

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbori su pokazali da će se u drugom krugu voditi tijesna i neizvjesna bitka između Zorana Milanovića kojeg podupire SDP i još 11 stranaka, te Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ-a, Stranke Milana Bandića i još nekoliko manjih stranaka.

Pokretanje videa...

04:02

Razlika između njih dvoje je 54.000 glasova, a presudnu ulogu u odluci o novom predsjedniku ili predsjednici će imati upravo birači onih koji nisu prošli u drugi krug. Iako je najveći bazen upravo kod Miroslava Škore, u ovako napetoj političkoj bitci ne treba zanemariti niti ostale kandidate.

 


Sve tri nacionalne televizije su prije prvog kruga predsjedničkih izbora radile i simulaciju što bi se dogodilo da u drugom krugu završe Milanović i Grabar Kitarović. I sva tri istraživanja predviđaju pobjedu Kolinde, ali razlika je prilično mala.

Dnevnik Nove TV je objavio posljednji anketu koja je točno predvidjela da će Milanović biti relativni pobjednik izbora, a Grabar Kitarović druga.

Višak u glasačkoj kutiji: Izbore u Perjasici morat će ponoviti
Višak u glasačkoj kutiji: Izbore u Perjasici morat će ponoviti

Prema toj anketi, veliku ulogu imat će oni koji žele ostati kod kuće ili ne znaju za koga će glasati. Čak 11 posto birača tada se izjasnilo da ne želi glasati, a pet posto da ne zna za koga. Oni su objavili da Kolinda može računati u drugom krugu na 47 posto birača Miroslava Škore, ali i 37 posto birača Ivana Pernara. Prevedimo to u brojke.

Škoro je dobio 464.730 glasova, a Pernar 44.050. Kada uzmemo navedeni postotak koji će glasati za Kolindu, onda ona dobiva oko 218.400 glasova Škore i 16.280 glasova Pernara. Uz svojih 507 tisuća glasova, Kolinda je po toj računici na oko 758.000 birača.

Pokretanje videa...

03:06



Prema istoj anketi, Milanović u drugom krugu dobiva većinu glasova Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Dejana Kovača, Dalije Orešković i Katarine Peović. Nije naveden točan postotak, ali ti kandidati su ukupno dobili 294.383 glasa. Milanović je u prvom krugu osvojio 562.696 glasova.Zbroj bi bio nešto veći od 857.000 glasova. Ali ako oduzmemo samo 10 posto od tog zbroja jer nije pojašnjeno što je većina, već su Kolinda i Milanović skoro izjednačeni.

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost



U posljednjim anketama HRT i RTL nisu davali postotke o tome kome se prelijevaju birači kandidata koji nisu prošli u drugi krug. RTL je u svom istraživanju naveo kako Grabar Kitarović ima podršku 49 posto, a Milanović 45.9 posto. Neodlučnih je 5 posto. Ali ta anketa nije predviđala ovako velik uspjeh Škore, ali ni Juričana koji je na kraju dobio skoro 88.000 glasova.

Presidential election in Croatia



Veoma slično je i s HRT-ovom anketom koja je prema zadnjem istraživanju, predvidjela u drugom krugu podršku Kolindi 49 posto, a Milanoviću 46,9 posto uz četiri posto neodlučnih. I naspram njihove ankete su Škori i Juričanu predviđeni lošiji rezultati nego što su ih u konačnici ostvarili.

Na kraju, večeras će biti objavljeno puno šire istraživanje o tome kome će birači Škore, Kolakušića, Juričana i svih ostalih dati svoj glas. Ipsos je uz izlazne ankete provodio i istraživanjima preferencija za drugi krug predsjedničkih izbora. Treba imati na umu da ipak sinoćnja izlazna anketa provedena do 18 sati nije uhvatila točno raspoloženje birača. Predvidjela je da će Kolinda biti prvi izbor birača s 29,7 posto, iza nje je trebao biti Zoran Milanović s 26,7 psoto, a treći Škoro s 19,3 posto. U samoći birališta je dio onih koji su  rekli da će glasati za Grabar Kitarović ipak zaokružilo Škoru.




 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 439
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda