Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fale im pragovi: Nemaju čime popraviti 7 km oštećene pruge

None Foto: Čitatelj 24sata 8

Prije 10-ak dana teretni vlak je iskočio iz tračnica kraj Ivanić Grada. Zbog toga je oštećeno 6,8 km pruge. Putnici iz Vinkovaca u Zagreb putuju preko Siska

Moj je brat putovao u Zagreb. Nazvao sam ga jer sam očekivao da je stigao, ali on mi je rekao da stoji na željezničkoj postaji u Ivanić Gradu i čeka autobus, što me je začudilo, no tada mi je rekao da je promet prugom u prekidu već desetak dana, rekao je čitatelj.

POGLEDAJTE VIDEO:

U utorak, 19. siječnja, oko 13 sati teretni vlak koji je išao prema Zagrebu je iskočio iz tračnica na željezničkoj postaji u Prečecu. Strojovođa nije primijetio da mu je jedan od vagona kompozicije iskočio iz tračnica već nekoliko kilometara ranije. Zbog toga je oštećeno 6,8 km pruge. Čitatelj dodaje kako dobro poznaje tu dionicu.

- Znam da se tu nalazi jedan dvostruki zavoj. Tu je tlo močvarno i vlakovi prolaze s velikim nagibom, ali unatoč tome povećali su brzinu. Zbog takvog tla na toj dionici ne mogu se postaviti betonski pragovi nego isključivo drveni, kojih HŽ izgleda nema – smatra naš čitatelj.

Čitatelj 24sata

Direktorica HŽ Infrastrukture Renata Suša kaže da je štetu na pruzi napravio teretni vagon srbijanskih željeznica kojima će proslijediti račun za popravak pruge.

- Već smo probili prvi rok za popravljanje pruge, no problem je što nemamo dovoljno drvenih pragova koji su nam strateški materijal. Jedini dobavljač u Hrvatskoj kasni s isporukom, a za popravak nam treba nekoliko tisuća pragova. Redovito kasne, šaljemo penale, ali se i dalje stanje ne popravlja – kaže Suša. Riječ je o tvrtki Viševica. Direktor tvrtke Zdravko Žuža negira te optužbe. Kaže kako je problem nastao u komunikaciji između njih i HŽ-a.

- Pokušali smo u nekoliko navrata riješiti problem. Neke mjere nećemo napraviti nauštrb naše tvrtke. Riječ je o oko 3500 pragova, a što se nas tiče, u HŽ-u ih mogu dobiti u roku od tri dana - kaže Žuža.

Iz HŽ-a nas uvjeravaju da su u međuvremenu osigurali i dopremili pragove te da se ugrađuju planiranom dinamikom. Kažu kako će oštećena pruga u promet biti puštena u nedjelju, 31. siječnja, od 19 sati. A u međuvremenu Zagreb i Srbija nemaju direktnu vezu. Putnici se između Ivanić Grada i Dugog Sela prevoze autobusima. Žale se da umjesto 3 i pol sata od Vinkovaca do Zagreba putuju i do šest sati.

Čitatelj 24sata

Vagon je razbio drvene pragove

Teretni vagon srbijanskih željeznica u kompoziciji iskočio je iz tračnica. Strojovođa to nije isprva primijetio. Oštećeno je 6,8 kilometara drvenih pragova između Ivanić Grada i Prečeca. Ta pruga spaja Zagreb i Beograd.

Čitatelj 24sata

Ispričavaju se putnicima

Putnike međunarodnih vlakova prevoze pomoćnim prijevoznim putem preko Siska. Putnike pojedinih vlakova prevoze autobusi na relacijama Novska - Sunja, Sisak Caprag - Sunja, Sisak - Volinja i Sisak Caprag - Novska i obratno. U HŽ-u kažu kako su zbog posebne regulacije prometa moguća kašnjenja.

Komentari (71)
  • Živim u Češkoj tridesetak godina i nisam vidio drvene pragove,svi su od armiranog betona.Pa u Hrvatskoj se na željeznicu nije investiralo još od Franje Josipa i Tita.

    29. 1. 2016,   17:37
  • eno im barem 2 tisuće pragova na skladištu bivšeg ferimporta u golikovoj ulici na voltinom.

    29. 1. 2016,   17:04
  • Bitno je da su davali više stotina tisuća kuna otpremnina ljudima koji su imali 6-12 mjeseci do mirovine!

    29. 1. 2016,   17:40