Obavijesti

News

Komentari 110

Fali nam 12.000 medicinskih sestara, ali radije rade u kafiću

Fali nam 12.000 medicinskih sestara, ali radije rade u kafiću
3

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara upozorio je u petak na alarmantan nedostatak medicinskih sestara i tehničara koji zbog loših uvjeta i potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo

VIDEO

Političari i svakakva gospoda nam dolaze na preglede u bolnicu i za njih je sve unaprijed dogovoreno i savršeno uštimano. Oni ne čekaju ni pet minuta, a svi liječnici i sestre koje imamo na raspolaganju su im na usluzi. Naravno da oni nemaju pojma kakvo je pravo stanje stvari. Trebali bi ih ubuduće primati kao obične pacijente, možda bi shvatili, rekla je Branka Grgurić, medicinska sestra iz zagrebačke bolnice Sveti Duh.

Hrvatski liječnici uspješno su razdvojili sijamske blizanke
Hrvatski liječnici uspješno su razdvojili sijamske blizanke

A upravo od vladajućih, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, zatražio je u petak da im zanimanje proglase deficitarnim. Traže da povećaju upisne kvote u školama za to zanimanje, stipendiranje ljudi, plaćanje prekovremenih sati, donošenje uredbe sukladno njihovim razinama obrazovanja, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje. 

Pokretanje videa...

00:38

Voda im je, kažu, došla do grla, pošto zbog loših uvjeta i potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo, a u Hrvatskoj više nema tko raditi.

- Jedna medicinska sestra mora skrbiti dnevno o 20 pacijenata. Dok sam još radila, jednom prilikom bile smo samo nas dvije sestre na tri umiruća pacijenta. Morali smo se odlučiti kojoj dvojici ćemo se više posvetiti. Bilo je to prije deset godina dok je stanje još koliko toliko bilo dobro. Možete si zamisliti kako je sestrama danas - rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća u Sindikatu sestara.

Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i - medicinske sestre!
Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i  - medicinske sestre!

Otkrila je alarmantne podatke o tome da u Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara. U inozemstvo ih je prema njezinim riječima otišlo 1180, a više od 2000 ih je predalo zahtjev za odlazak u inozemstvo.

- U Njemačkoj, Irskoj, Austriji i Njemačkoj se plaće medicinskih sestara i tehničara kreću 18.000 kuna na više. Kod nas zarade od 3500 do 8000 kuna, ovisno o tome gdje rade i koliko - rekla je Prašnjak. Razočarana je, tvrdi, što joj nitko iz Vlade nije odgovorio čak niti da razmatraju njihove upite, a kamoli išta konkretnije. 

- Mislim da Vlada i želi da svi mi odemo raditi vani, a da k nama dođe jeftina radna snaga. Zato ništa ne poduzimaju - zaključila je Prašnjak.

Na burzi je trenutno nešto više od 2000 medicinskih sestara. Iz Sindikata traže da se te brojke provjere. 

- Kako je moguće da nam fali 12000 sestara, a da ih ima 2000 na burzi. Što, ne žele raditi možda - rekla je Prašnjak, dok je sestra Grgurić otvoreno priznala kako brojne njezine kolegice odlaze raditi u kafiće ili dućane jer tamo rade manje, a za istu ili veću plaću. 

- Razumijem ih. Radimo na rubu izdržljivosti, a nikoga nije briga. Uskoro neće više imati tko raditi i brinuti se za naše najmilije - rekla je Grgurić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović