Obavijesti

News

Komentari 5

"Fanatizam raste na niskim strastima i brzim rješenjima..."

"Fanatizam raste na niskim strastima i  brzim rješenjima..."
2

MEĐU ŠEST FINALISTA Ivica Đikić s romanom ‘Ukazanje’ našao se u finalu Nagrade Fric, koju dodjeljuje Express. Barcaffe pobjedniku daje 75.000 kuna

VIDEO

Pišem o vjeri, katoličanstvu, zato što je to svijet iz kojeg sam donekle potekao i koji me u jednoj mjeri oblikovao, kaže Ivica Đikić.

Bosanskohercegovački književnik i novinar svojim se romanom “Ukazanje” našao među šest najistaknutijih književnika prošle godine. Tjednik Express po drugi put dodjeljuje Nagradu Fric, čiji će dobitnik, osim mobilne skulpture žiroskopa, dobiti 75.000 kuna koje je osigurao sponzor nagrade - Barcaffe.

- Kao što za sebe kaže Phillip Roth u jednom intervjuu iz 1974., i ja sam svoju povezanost s tim svijetom umnogome preuredio tijekom godina i razvio ‘najsnažniju povezanost prema samoj provjeri’. Ovaj roman rezultat je jedne takve provjere stilskim sredstvima, izrazom i glasom za koji sam smatrao da je najprimjereniji temi - ističe Đikić, čiji nas roman vodi u selo neimenovane države u kojem su se na brdo G. odjednom počele penjati domaće i divlje životinje te počele gledati u nebo. Crkva je potom to mjesto, kako bi spriječila daljnji i opetovani dolazak životinja, ogradila električnom ogradom. Kasnije se, kroz roman, razotkriva licemjerje Crkve i države.

- Roman je izrastao iz slike koja mi se davno javila i koje se otad nisam mogao riješiti: to je slika mnoštva životinja - domaćih i divljih, velikih i malih - koje se spontano i smjerno okupljaju na nekom brdu da bi svjedočile ukazanju, koje je ljudskim osjetilima i ljudskom umu nedohvatljivo. Pritom se ta slika nije javila kao satirični refleks, niti je ja u romanu razvijam kao satiru - ispričao je Đikić za Jutarnji list.

“Ukazanje” je, kaže, plod mašte i jedino ga je tako ispravno čitati.

- Pri pisanju sam, naravno, koristio zbilju i vlastito iskustvo da bih dohranio svoju maštu. Zanimalo me da stvorim svijet u kojem će čitatelj, barem načas, povjerovati da je iz stvarnosti preuzeto baš ono što je u potpunosti izmaštano - objašnjava autor.

Zanimljivo je da nigdje u romanu nije imenovao državu niti ikoje mjesto, pa smo ga pitali odvija li se radnja u Hrvatskoj.

- Radnja se može odvijati u Hrvatskoj, ali nije nužno. Čitav niz susjednih zemalja, zemalja Južne Amerike, ali i drugih, može imati slične probleme - objašnjava autor. Knjigom propituje i funkcioniranje demokratskog poretka.

- Nikako ne mislim da je pogrešno sve u što smo vjerovali ili u što vjerujemo, ali važno je shvatiti da ništa od onoga u što smo vjerovali ili u što vjerujemo nije sasvim bezgrešno, i važno je da to shvaćanje ne preraste u relativizaciju, u cinizam, u apatiju, u nihilizam: to je, prema mojemu mišljenju, kompleksna formula za suzbijanje fanatizma, koji raste na niskim strastima i na nuđenju jednostavnih rješenja za komplicirane probleme - ističe Đikić. Nije siguran prijeti li nam gubitak ljudskosti.

- Koliko god nam se vrijeme u kojem živimo činilo izuzetnim i presudnim, tek je ulomak u debeloj kronici u kojoj se neki momenti ritmički ponavljaju, uz određene pomake i varijacije. Na svakome od nas je da neprestano pokušavamo da u tom ulomku današnje generacije budu opisane kao one koje su svijet pomaknule barem za milimetar naprijed u nekim bitnim pitanjima, poput jednakosti, slobode i solidarnosti. A nisam siguran da će biti tako - zaključio je Đikić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"