Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Fašističkim grafitima oštećen je spomenik žrtvama fašizma'

None Foto: Documenta 2

Nepoznati vandali u noći na nedjelju oštetili su središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini. Documenta pozivajući Vladu i predsjednicu da to osude

Središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini oštećen je u noći na nedjelju fašističkim grafitima, izvijestio je Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta, pozivajući Vladu i predsjednicu Republike da osude uništavanje spomenika nevinim žrtvama fašističkog terora.

- Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima. Na ploči na ulazu u park, na prilazima te na središnjem spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih kukasti križ, ustaško "U" s upisanim križem i kratica "Za dom spremni" - priopćila je udruga, navodeći da je to prvo skrnavljenje parka od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa.

Documenta je pozvala nadležne da pronađu počinitelje, a Vladu i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice. Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika.

Komentari (493)
  • U Splitu je nekidan oštećen mural Thomasu Crowleyu. Nepoznati junak je preko murala ispisao NOB i Smrt fašizmu sloboda narodu. Tada se niste oglasili.

    17. 4. 2016,   15:53
  • Da li se dotična "documenta" očitovala i glede natpisa na spomeniku Šoškočaninu u Borovu Selu: "“Ovdje počiva Vukašin Vule – Šoškoćanin, tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15. 5. 1991. – komandant obrane Borova sela. Za narodnog junaka proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25. 9. 1991. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje”? Ako netko zna za takav javni istup dotične organizacije molim prosvjetlite me. Jerbo taj natpis stoji u Republici Hrvatskoj, za imenovanog znamo tko je bio i što je radio.

    17. 4. 2016,   15:58
  • Opet samopromocija, nije li to "SVASTIKA2"?

    17. 4. 2016,   17:44