Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fatalna ljepotica (19) koja je u krevetu srušila britansku vladu

None Foto: IMDB

Christine Keeler, bivša manekenka čije su ljubavne veze u vrijeme hladnog rata s britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje britanske vlade, preminula je u ponedjeljak u svom domu

Vijest o smrti Christine Keeler (75) objavio je njezin sin, a britanska javnost odmah se prisjetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u povijesti Velike Britanije.

- Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mjesto u povijesti, ali uz jako visoku cijenu, objavio je njezin sin. 

Afera Profumo 

Keeler je 1961. godine imala 19 godina i u to je vrijeme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Tada ju je netko upoznao s Johnom Profumom, koji je bio u srednjim četrdesetim godinama, a u vladi premijera Harolda MacMillana bio je ministar obrane i nova politička zvijezda.

Keeler i Profumo započeli su ljubavnu vezu, ali Keelerova je u to vrijeme još uvijek bila u vezi s Jevgenijem Ivanovim, sovjetskim vojnim atašeom. Veza između Profuma i Keelerova je dospjela u javnost nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je sudjelovala Keelerova. Kako je objavio New York Times, njezin u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hica iz pištolja. Policijska istraga je tako s vremenom došla i do podatka da je Keelerova u vezi s Profumom.

Profumo je pokušao 1963. godine pobiti tračeve da je u vezi s poznatom manekenkom i uvjeravao članove parlamenta da je priča izmišljena. No, kako su se tračevi nastavili širiti, a naročito kada je procurilo da postoji mogućnost da su neke državne tajne preko njegove ljubavnice Christine Keeler mogle doći do Rusa, Profumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru. Iste je godine podnio ostavku. Kako nije bio u stanju zaustaviti štetu koja je nastala zbog skandala, mjesec dana kasnije ostavku je podnio i premijer MacMillan.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter Joanne Whalley glumila je Keeler u filmu Skandal iz 1989.

Uslijedili su novi parlamentarni izbori 1964. godine. Torijevci su teško poraženi, a Laburistička stranka odnijela je nadmoćnu pobjedu, na čelu s Haroldom Wilsonom, koji je postao novi premijer. Dok je priča o skandalu punila novinske stupce nastala je kultna fotografija Christine Keeler. Snimio ju je Lewis Morley, a na njoj Keeler izgleda kao da je potpuno gola dok sjedi na sjedalici i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje cijeli skandal.

Privatni život 

Profumo je manje-više nastavio normalno živjeti, i dalje pod budnim okom javnosti, ali s vremenom ga je britanska kruna nagradila titulom zbog njegovih filantropskih aktivnosti. Keelerova je pak s druge strane optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profumo. Zbog toga je dobila šest mjeseci zatvora.

Keelerova je kasnije objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju, a dobila je i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Johna Profuma. Kako piše Guardian, Christine Keeler je nastavila živjeti pod prezimenom Sloane, dva puta se udavala i oba su braka završila razvodom. Imala je dvoje djece.

Komentari (4)
  • Obična vicakur ko i ostale šta se krešu za pare...

    7. 12. 2017,   13:42
  • Kakva li je ovo frizura u ovog lika? žive ti gospe

    7. 12. 2017,   14:56
  • "Keelerova je u to vrijeme još uvijek bila u vezi..." Kelerova? Otkud vam Kelerova??!

    7. 12. 2017,   14:16